wtorek, 11 lutego 2014

Pieguski

Z przepisu wychodzi ok. 20 sztuk ciasteczek.



Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej 
0,5 szklanki cukru pudru
100 g masła
1 jajko
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g czekoladowych kropelek
6 łyżek tartych orzechów włoskich Back Mit
Przepis:
W misce umieszczamy miękkie masło razem z przesianą mąką i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy cukier puder, kakao, sodę oraz jajko i ponownie zagniatamy, aż połączą się wszystkie składniki. Na koniec dodajemy orzechy wraz z czekoladowymi kropelkami i również mieszamy. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i formujemy z niego kulki, które lekko spłaszczamy i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (kulki o średnicy ok. 3 cm układamy w pewnej odległości od siebie). Ciastka pieczemy w nagrzanym do 175C piekarniku przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia. 



10 komentarzy:

  1. To są moje ulubione ciasteczka :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie one apetyczne :) Wyglądają jeszcze lepiej niż te kupne!

    OdpowiedzUsuń
  3. bajecznie prosty przepis, dla mnie!!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiamy je i często do nich wracamy:) pięknie ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  5. urocze i pewnie bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale dawno nie jadłam piegusek a przecież to chyba jedne z najlepszych ciastek :D

    OdpowiedzUsuń