sobota, 11 stycznia 2014

Szyszki

Wspomnienie z dzieciństwa, a w zasadzie burzliwych zakupów w sklepiku szkolnym... Uwielbiam szyszki i mogłabym je jeść cały czas! :)



Składniki:
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
160 g ryżu preparowanego
2 łyżeczki masła
Przepis:
W garnuszku rozpuszczamy masło i następnie dodajemy do niego masę kajmakową. Cały czas mieszając, rozpuszczamy składniki aż powstanie jednolita masa. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy ryż. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 2-3 minuty. Następnie formujemy kulki i odstawiamy do zastygnięcia.



11 komentarzy:

  1. pamietam je ;) kiedys sie robiło

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie polecam diabetykom indeks glikemiczny napewno powyżej 100

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to już bywa ze słodkościami, nie należą one do najzdrowszych, ale czasami można sobie na nie pozwolić :)

      Usuń
  3. Ojj ulubione! Smak dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam. Pycha!! Prawdziwy smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak! Zdecydowanie smak z dzieciństwa. Pamiętam, że zawsze kupowałam je w sklepiku szkolnym. Ale kiedy to było :P Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. a mi się nie chciały zlepić w smaku były super ale nie mogłam uformować szyszki rozpadało się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim wypadku trzeba koniecznie zwiększyć ilość masy krówkowej lub zmniejszyć ilość ryżu

      Usuń