piątek, 30 sierpnia 2013

Jabłecznik z budyniem



Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 żółtka
425 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
1 kg kwaskowatych jabłek
2 op. budyniu śmietankowego
750 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek bułki tartej
Przepis:
Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka jajek. Ciasto zagniatamy do połączenia wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Dzielimy ją na pół. Jedną połówkę wkładamy do zamrażalnika, drugą do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka. W garnku przygotowujemy budyń - dwa opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy do 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Przygotowany proszek wlewamy do gotującego się pozostałego mleka ciągle mieszając. Budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie nakładamy go na jabłka. Z zamrażalnika wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy je na grubych oczkach. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.






24 komentarze:

  1. Pysznie wygląda! : D

    PS Mogłabym mieć do Ciebie prośbę? Biorę udział w konkursie, bardzo zależy mi na wygranej, więcej szczegółów w najnowszym poście na moim blogu (http://ksiazkiiherbata.blogspot.com/2013/08/konkurs-okadkowy-dzien-2.html). Wystarczyłoby, żebyś skopiowała tytuł i autora z poprzedniego komentarza i dodała. Z góry dzięki! Mam nadzieję, że mi pomożesz. : )

    OdpowiedzUsuń
  2. No, zostało coś? Z chęcią spróbowałabym tego jabłecznika - z budyniem to mój ulubiony!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze się skuszę na jabłecznik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, fajny przepis, nie jadłam jeszcze czekoladowej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm jak pysznie! Kakaowe i z budyniem - można kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  6. to coś wprost dla mnie. jabłka kocham w ciastach, a z budyniem muszą być wręcz znakomite:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, przypomniałaś mi o czekoladowym kruchym cieście , dawno nie jadłam, a po tych zdjęciach nabrałam ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłecznik uwielbiam! Kojarzy mi się z dzieciństwem :) Ale mama robiła tradycyjny, a ten Twój muszę jej podsunąć, to może mi zrobi jako nowość :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm jabłecznik! moje ciacho numer 2 zaraz po serniku :) ciekawy pomysł z budyniem ! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. oh mniam :D Daj kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ pięknie wygląda:) pyszności:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. czuję zapach jabłek... idzie jesien

    OdpowiedzUsuń
  13. Κeep on ωoгking, gгeat jоb!


    My hοmepage: blog fotograficzny

    OdpowiedzUsuń
  14. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmm uwielbiam jabłecznik,jedyny sposób żebym zjadła cynamon ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda super zwłaszcza na tym obrusie w jabłka :P

    OdpowiedzUsuń
  17. kocham cynamon :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak pysznie wygląda tak pysznie smakuje, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  19. a gdzie Ty jesteś jak Cię nie ma???

    OdpowiedzUsuń