czwartek, 22 sierpnia 2013

Szarlotka z bitą śmietaną



Składniki na biszkopt:
2 jajka
Szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru pudru
Składniki na mus jabłkowy:
1 kg kwaśnych jabłek
4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
Składniki na bitą śmietanę:
330 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
3 łyżki mielonych orzechów laskowych BackMit
Przepis na biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt zrzucamy z wysokości ok. pół metra na blat i wkładamy go do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie obkrawamy brzegi biszkoptu i przekładamy go na paterę.
Przepis na mus:
Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy wody i cukru i podsmażamy przez 10 minut. Następnie ściągamy garnek z ognia i blenderem miksujemy jabłka na mus. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do musu. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przepis na bitą śmietanę:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę 30% przelewamy do wysokiego naczynia i dodajemy cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 6-8 minut i dodajemy do całości rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Całość jeszcze chwilę miksujemy.
---
Na wystudzony biszkopt nakładamy mus jabłkowy i następnie bitą śmietanę. Wierzch szarlotki posypujemy mielonymi orzechami laskowymi i pozostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Ciasto należy przechowywać w lodówce.






17 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze szarlotki w takiej wersji, ale wygląda mega pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oja! Podrzuć mi tu kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiło u nas w domu furorę jak kiedyś zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. no to się narobiłaś chyba?? ale wygląda bardzo apetycznie, jak w dobrej cukierni;D

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda niepozornie a skrywa takie cuda ;>

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm szarlotka! rozmarzyłam się *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. wyśmienita, delikatna szarlotka:) boska

    OdpowiedzUsuń
  8. szarlotka - jedno z moich ulubionych ciast, z bitą śmietaną musiało być boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdzie jest szarlotka tam jestem ja:) wygląda rozkosznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka wygląda jak tort :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ooohhh no i zgłodniałam:D a już tak późno:D
    zapraszam do siebie w wolnej chwili:)
    http://mesmerize87.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*