poniedziałek, 8 lipca 2013

Tęczowe babeczki



Składniki mokre:
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko
Składniki suche:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
Barwniki spożywcze w żelu o kolorach: czerwony, niebieski i żółty.
170 g śmietanki kremówki 30% 
Fix lub śnieżka do kremówki
Kolorowa posypka
Przepis:
Składniki suche umieszczamy w misce i dokładnie ze sobą mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre. Następnie do składników suchych dodajemy mokre i całość mieszamy do całkowitego połączenia. Następnie przygotowujemy 4 miseczki i przelewamy do nich w równych częściach ciasto na babeczki (można łyżka po łyżce). Następnie dodajemy do każdej miseczki odrobinę barwnika spożywczego (ja dałam do jednej żółty, do kolejnej niebieski i niewielką ilość czerwonego (wyjdzie różowy) i większą ilość czerwonego barwinka) i mieszamy aż wszystko się razem połączy. Do formy na babeczki wsadzamy papilotki i nakładamy po 1 łyżeczce każdego koloru (celując za każdym razem w środek - jak przy zebrze). Ja zaczęłam od mocnego czerwonego, następnie dałam żółty, niebieski i na koniec różowy. Babeczki pieczemy w 180C przez 20 minut. Podajemy je bez dodatków lub z ubitą kremówką (170 ml kremówki 30% ubijamy z fixem) i kolorową posypką.






6 komentarzy:

  1. fajne te babeczki!:) proste a efekt niesamowity:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jacieee...jakie fajne, moja mała jakby była większa pewnie by się nimi zachwyciła ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. cudeńka:D moje dzieci pewnie porwałby wszystkie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez kolorowo! Juz od samego patrzenia poprawia sie humor :)

    OdpowiedzUsuń