niedziela, 14 lipca 2013

Sernik na zimno z brzoskiwniami

Składniki:
5 serków homogenizowanych waniliowych (po 140g)
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń
150 g biszkoptów okrągłych
Przepis:
Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm owijamy folią spożywczą. Następnie układamy biszkopty, tak aby stworzyły spód pod sernik. Do wysokiego naczynia nalewamy 150 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim jedną galaretkę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej wszystkie serki homogenizowane i dokładnie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Masę sernikową przelewamy do tortownicy i wkładamy na ok. 40 minut do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy kolejną galaretkę w 500 ml wrzątku i pozostawiamy ją do całkowitego ostygnięcia. W czasie oczekiwania na galaretkę przygotowujemy brzoskwinie. Odlewamy syrop z puszki i kroimy połówki brzoskwiń w paseczki (ok. 1 cm grubości). Tak pokrojone brzoskwinie układamy na masie sernikowej i zalewamy galaretką (powoli- tak aby brzoskwinie nie wypłynęły). Sernik pozostawiamy na noc w lodówce, a przed wyciągnięciem go z tortownicy obkrawamy nożem jego brzegi.


11 komentarzy:

  1. Uwielbiam sernik na zimno, zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię bardzo podobny i go uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę ,że zrobiłaś pyszne ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Słoneczny, piękny sernik!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciacho!:) i do tego proste:)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię takie pyszne serniki ! są idealna latem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. super, lubie serniki na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale piękny! do kawusi popołudniowe pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super, szkoda ze środka nie widać:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*