Składniki:
400 g herbatników
100 g okrągłych biszkoptów
1 puszka masy kajmakowej
2 budynie śmietankowe
1/2 litra mleka
170 g masła
330 ml śmietanki kremówki 30%
2 szt. fixów lub śnieżki do kremówki
1/5 tabliczki mlecznej czekolady
Przepis:
Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w gorącej wodzie. Na spód formy o wymiarach ok. 25 x 30 cm układamy jedną warstwę herbatników. Następnie wyciągamy puszkę z wody i wykładamy masę na herbatniki. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. W garnku gotujemy oba budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, jednak ze zmniejszonej ilości mleka tj. z 1/2 litra. Następnie do gorącego budyniu dodajemy masło i miksujemy całość na gładką masę. Masę budyniową po lekkim ostygnięciu nakładamy do formy na herbatniki. Kolejna warstwa składa się z okrągłych biszkopcików. Kolejnym krokiem jest ubicie kremówki. Do wysokiego naczynia przelewamy zimną kremówkę, dodajemy fixy (można ubić śmietankę również bez ich pomocy) i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 8 minut. Tak ubitą kremówkę przekładamy na nasze ciasto, a wierzch posypujemy startą na najmniejszych oczkach czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
ależ pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńNigdy go nie piekłam, muszę jak najszybciej nadrobić zaległości:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto musi byc bardzo pyszne i bardzo słodkie.
OdpowiedzUsuńmamooo, to wszystko jest niby takie proste....a ja do ciast nie mam ręki;/
OdpowiedzUsuńpyyyycha ;)
OdpowiedzUsuńKajmak, kremówka, czekolada - najpyszniejsze składniki w jednym cieście, mniam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho! Jest koszmarnie słodkie dla mnie ale za to jakie pyszne ;D
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :) Pozdrawiam i serdecznie zapraszam na mojego raczkującego bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych ciast choć mega słodkie:P
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych ciast:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Też robię, ale z krakersami. :)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie robiłam z teściową i jeszcze mamy pychotka
OdpowiedzUsuń