wtorek, 2 kwietnia 2013

Ciasteczka z musli


Składniki:
2 i 1/2 szklanki musli jabłkowo-śliwkowe
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody
Przepis:
Dobrze byłoby, gdyby wszystkie składniki miały taką samą (pokojową) temperaturę. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy musli oraz sodę. Następnie dodajemy cukier, miód oraz pokrojone w kostkę masło. "Zagniatamy" ciasto do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i z ciasta formujemy placuszki o średnicy ok. 4 cm. Ciasteczka umieszczamy na blasze w sporej odległości od siebie (ok. 3 cm). Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 170C i pieczemy przez 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy je na kratce do ostygnięcia. Są cudownie chrupiące i idealnie pasują do szklanki ciepłego mleka lub kakaa :)





Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna368 kcal / 1552 kJ
Białko8,0g
Węglowodany
w tym cukry
67,0g
20,7g
Tłuszcz  w tym  kwasy tłuszczowe 
5,8g
nasycone
2,1 g
jednonienasycone
1,6 g
wielonienasycone
1,0 g
Błonnik pokarmowy 
7,8g
Sód0,1g
Witaminy i składniki mineralne
Kwas foliowy41 μg (20,5 %)*
Fosfor162,0 mg (23,1 %)*
*% zalecanego dziennego spożycia

Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi. To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych.
Więcej ciekawych informacji na temat produktów Sante znajdziecie na ich stronie i fb.

11 komentarzy: