czwartek, 17 stycznia 2013

Pikantny kurczak

Składniki:
3 szt. udka kurczaka
1 op. marynaty płynnej pikantnej Prymat
2 łyżki oleju
0,5 kg ziemniaków
2 papryki
1 bakłażan
Przepis:
Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie  piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy kurczaka w brytfance wysmarowanej olejem przez 45 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, tak aby skórka stała się chrupiąca. W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Przekładamy je do osobnej brytfanki wysmarowanej olejem i doprawiamy np. oregano, bazylią, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w grube plastry i układamy obok ziemniaków, tak samo postępujemy z bakłażanem. Warzywa zapiekamy przez 25 minut w otwartej brytfance.
Marynata pikantna nadaje ciekawego posmaku i pięknego koloru po upieczeniu. W sam raz dla osób, które nie mają czasu na samodzielne skomponowanie marynaty do mięska.






10 komentarzy:

  1. Uwielbiam bakłażana, ze wszystkim mogę go jeść. Pięknie wygląda w towarzystwie reszty:-)Oo a to miało być o kurczaku? Bakłażan mi zaćmił wszystko:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie to wygląda razem

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda jak i pewnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama często robi takiego kurczaka. Zdecydowanie uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mama podobny przepis an kurczaka, mój łasuch go bardzo lubi, ja nie przepadam za ostrymi potrawami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo danie z bakłażanem bardzo go lubie a z kurczaczkiem wydaje się byc niezłym duetem;-) danie widac jest nisko kaloryczne i pożywne.Chyba pora przejsc na diete ;-) uratuj mnie jakimiś przepisami ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha micha:D:D:D:D (ale mi się zrymowało;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj mojej mamie chyba by nie smakował. Nie lubi pikantej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń