niedziela, 25 listopada 2012

Placuszki jaglane z szynką i serem

Przepis na ok. 8 placuszków.


Składniki:
70 g nieugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mleka 2%
4 plasterki sera żółtego (np. gouda)
4 plasterki szynki (użyłam polędwicy)
Sól, pieprz – do smaku

2 łyżki oliwy do smażenia

Przepis:
Kaszę jaglaną gotujemy zgonie z przepisem na opakowaniu – kaszę należy wypłukać na sitku pod strumieniem zimnej wody i przelać wrzątkiem.

Następnie przystępujemy do gotowania kaszy – do gotującej się lekko osolonej wody (ok. 1 szklanka) wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut aż kasza wchłonie całą wodę. Co jakiś czas mieszamy. Po ugotowaniu kaszę odstawiamy do ostygnięcia.

Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodajemy jajko, mleko, mąkę oraz przyprawy. Następnie miksujemy wszystkie składniki do ich połączenia. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę ser i szynkę i mieszamy łyżką.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy po jednej łyżce masy na rumiano z każdej strony.

Smacznym i chrupiącym dodatkiem do takich placuszków jest prażona cebulka.



18 komentarzy:

  1. świetny pomysł, muszę spróbować takich wytrawnych placuszków z kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jakie świetne placuszki! Bardzo podoba mi się ten pomysł :) Zdrowo i pysznie, bo uwielbiam dodatek szynki i żółtego sera do placków czy naleśników. Te tutaj na pewno wykonam, może nawet za kilka dni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię jaglaną, zaciekawiłaś mnie tym przepisem...

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł z tą kaszą:) a jako że jest to wersja nie na słodko to już w ogóle bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zamiast błonnika mogą być płatki owsiane?

    OdpowiedzUsuń
  6. placuszki na ostro, zawsze darzyłam sympatią ;) podoba mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeszcze takich nie jadłam, wyglądają świetnie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszą być świetne, ale mi ochoty narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, odhaczam do zrobienia:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie wytrawne placuszki musza być pyszne:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają apetycznie ;-)
    Twoja Kuchnia jest naprawdę zdrowa a zdrowa nie musi oznaczać jakaś nudna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. dałabyś jedno:) kurcze czemu mnie nikt nie robi takich śniadań..

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam! Nominowałam Twój blog do Liebster Blog :) Zapraszam do siebie po szczegóły. Miłej zabawy! ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. 70 gram kaszy po czy przed ugotowaniem? chce jutro zrobić na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń