wtorek, 6 listopada 2012

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Wyjątkowo pyszna i prosta przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Szpinak firmy Krokus jest mocno czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha!

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 słoiczka (220g) szpinaku z czosnkiem firmy Krokus
4 łyżki serka mascarpone
1 jajko
Przepis:
Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy nadzienie wzdłuż krótszego boku i zawijamy tak aby całość została przykryta ciastem. Odkrawamy i nakładamy dalszą część nadzienia i tak do wykorzystania wszystkich składników. Następnie rulony kroimy na mniejsze części. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy na papierze w piekarniku nagrzanym do 220C przez ok. 13 minut.







16 komentarzy:

  1. pyszne francuskie "ciasteczka" :))

    OdpowiedzUsuń
  2. O, to musi być pyszne :) Szpinak i ciasto francuskie? Jestem na tak!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne!:) i pomyśleć, że do szpinaku przekonałam się w te wakacje:D

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka! lubię takie chrupiące przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to jest moje ulubione połączenie:) szpinak i ciasto francuskie uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne nadzienie! idealne na chrupiącą przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię i sama często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. francuskie ciasto to taki ratunek na wszelkie posoby! :) pyszotki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne połączenie:) jestem na tak

    OdpowiedzUsuń
  10. wiesz , identyczne danie miałam na swoich urodzinach ,pyszne to !

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie miałem okazji skosztować ale wygląda świetnie - muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha:) Uwielbiam ciasto francuskie ze szpinakiem, a jak dodasz do tego łososia jest jeszcze lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tez robiłam ostatnio ciasto francuskie ze szpinakiem, uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń