Składniki:
1 bakłażan (260g)
1 jajko
3 łyżki pestek dyni
10 łyżek mąki ryżowej
Sól
Olej do smażenia
Przepis:
Bakłażana kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie osuszamy bakłażana ręcznikiem papierowym. Na talerzu mieszamy mąkę z pestkami dyni. Każdy plaster moczymy w jajku, następnie obtaczamy w mące i smażymy na rumiano (ok. 1-2 minuty na każdą stronę). Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs lub przekąska na ciepło.
Panierowany bakłażan? Ciekawy pomysł :) Na pewno smakuje świetnie.
OdpowiedzUsuńjest chrupiący i miękki w środku, idealny!
Usuńtakie danie kojarzy mi się z latem i moimi kabaczkami, które rosły i rosły i smażyłam i gotowałam i znowu smażyłam :)))
OdpowiedzUsuńTwojego bakłażana chętnie bym spróbowała!
Najsy!
OdpowiedzUsuńprowadzisz bardzo zdrowa kuchnie ;-) osobiście wole cukinie i bakłażan nigdy jakoś mi nie smakował.Może pora wypróbowac ten przepis ^^
OdpowiedzUsuńZatęskniłam za latem!
OdpowiedzUsuńmniami:)
OdpowiedzUsuńJa robię tak cukinię :)
OdpowiedzUsuńu mnie tak przentowała sie cukinia :)
OdpowiedzUsuńkusisz:) bakłażana w takiej wersji nie jadłam, ale się skuszę:)
OdpowiedzUsuńBakłażan to mój faworyt w kuchni, w każdej formie jest pyszny:-) Muszę spróbować panierowanego:-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wcinam pestki dyni :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, może przekonam się do bakłażana:), który ma przepiękny kolor.
dzięki za odwiedzenie mojego bloga:)
pozdr