środa, 21 listopada 2012

Bakłażan w panierce

Składniki:
1 bakłażan (260g)
1 jajko
3 łyżki pestek dyni
10 łyżek mąki ryżowej
Sól
Olej do smażenia
Przepis:
Bakłażana kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie osuszamy bakłażana ręcznikiem papierowym. Na talerzu mieszamy mąkę z pestkami dyni. Każdy plaster moczymy w jajku, następnie obtaczamy w mące i smażymy  na rumiano (ok. 1-2 minuty na każdą stronę). Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs lub przekąska na ciepło.



12 komentarzy:

  1. Panierowany bakłażan? Ciekawy pomysł :) Na pewno smakuje świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie danie kojarzy mi się z latem i moimi kabaczkami, które rosły i rosły i smażyłam i gotowałam i znowu smażyłam :)))
    Twojego bakłażana chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  3. prowadzisz bardzo zdrowa kuchnie ;-) osobiście wole cukinie i bakłażan nigdy jakoś mi nie smakował.Może pora wypróbowac ten przepis ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię tak cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie tak przentowała sie cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kusisz:) bakłażana w takiej wersji nie jadłam, ale się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bakłażan to mój faworyt w kuchni, w każdej formie jest pyszny:-) Muszę spróbować panierowanego:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie wcinam pestki dyni :)
    Muszę zrobić, może przekonam się do bakłażana:), który ma przepiękny kolor.
    dzięki za odwiedzenie mojego bloga:)
    pozdr

    OdpowiedzUsuń