poniedziałek, 15 października 2012

Tosty francuskie i PBJ

Składniki:
1 jajko
100ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
4 kromki
4 łyżeczki masła orzechowego
8 łyżeczek powideł śliwkowych domowej roboty
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Przepis:
Jajko z cukrem, mlekiem i cynamonem roztrzepujemy. Następnie kromki chleba porządnie maczamy w jajku i kładziemy na rozgrzaną oliwę. Smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu tostów odkładamy je na papierowe ręczniki i "osuszamy". Następnie rozsmarowujemy masło orzechowe (po jednej łyżeczce) oraz powidła śliwkowe (po dwie łyżeczki na każdego tosta).



22 komentarze:

  1. uwielbiam francuskie tosty, ach!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pychota, a te powidła..mmmmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po królewsku :d Uwielbiam takie tosty

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam francuskie tosty, a z domowymi powidłami śliwkowymi to po prostu rozkosz dla podniebienia<3

    OdpowiedzUsuń
  5. No dobra. A teraz... co to jest pbj?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie wpadłem na tę amerykanizację życia ;) Muszę kiedyś spróbować tego klasycznego połączenia, bo nigdy nie jadłem :)

      Usuń
  6. uwielbiam, przepysznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cieszę się, że przepis się spodobał:) lubię eksperymentować:) a u Ciebie widzę też ciekawe pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm szkoda, że jest tak późno. Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  9. masło orzechowe i powidła ?! wow! koniecznie trzeba sprawdzić to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam tosty wyglądają przepysznie w sam raz na jesienną brzydką pogodę.Idealnie rozgrzeją ;-)
    Bardzo dziękuje za udział w moim rozdaniu i kilka miłych słów.Podoba mi się Twoja strona i zostanę tutaj na dłużej;-)Bardzo chętnie korzystam z przepisów innych osób;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. jedno z moich ulubionych śniadanek:) wspaniałe:) grzanki francuskie górą!

    OdpowiedzUsuń
  12. ładniutkie;) bardzo je lubię i miło mi się kojarzą...mój mężczyzna zawsze mi pichci takie na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha:-) Teraz bym takiego tosta zjadła chętnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. I love the combination of flavors

    OdpowiedzUsuń
  15. jadłam daaawno i były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń