niedziela, 1 lipca 2012

Razowe naleśniki z serem i pieczarkami

Składniki na ciasto (6 naleśników o średnicy 23cm):
1 szklanka mąki razowej
0,5 szklanki mąki tortowej
2 jajka
0,5 szklanki maślanki
0,5 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka błonnika owsianego
3 łyżki oliwy
1/5 łyżeczki sody
Szczypta soli
Farsz:
3 pieczarki
6 plastrów sera żółtego gouda
6 pomidorków koktajlowych
Przepis:
Składniki na ciasto miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzaną oliwę nalewamy jedną chochlę ciasta i smażymy do zarumienienia z obu stron.
Po usmażeniu naleśników nakładamy do nich farsz. Najpierw układamy plastry sera, następnie pokrojone w plasterki pieczarki i pomidorki. Całość zawijamy i układamy na talerzu. Następnie umieszczamy nasze naleśniki w mikrofalówce i podgrzewamy przez ok. 2 minuty (aż ser roztopi się). Podajemy z ketchupem :) Smacznego!




19 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wytrawne naleśniki, do tego w pełnoziarnistej wersji... świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Emcia świetne te twoje naleśniki, uwielbiam ich różne warianty, a z ciągnącym się serem i pieczarkami są wybitne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przydałaby się jeszcze szynka parmeńska z Twojej sałatki :)))

      Usuń
  3. od dawna chcemy takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to już! robi się je bardzo szybko i równie szybko znikają z talerzy :)

      Usuń
  4. Jaki fajny pomysł! Będę próbować :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie wierzę! Przepis na moje ukochane naleśniki z serem i pieczarkami <3 Zapisuję przepis i po powrocie znad morza koniecznie robię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie wypróbuj, są naprawdę super, a jakie syte! dwa wciągnęłam i myślałam, że już nie wstanę :)))

      Usuń
  6. A jeszcze wczoraj rozmawiałam z kuzynką o innych naleśnikach jak te robione na mące pszennej. Jestem ogromną fanką naleśników, a w szczególności razowych i kukurydzianych:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smakowicie z pysznym farszem :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. głupio się przyznac ale nie robiłam naleśników z siemieniem :((( pora spróbować :) ale mam pytanie rozumiem że siemię zmielone tak?

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie naleśniki ;) mmm ciągnący się ser <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. tak jest! szkoda tylko, że mąki razowej zabrakło - nie musiałabym wtedy mieszać ;)

      Usuń
  11. Kiedyś próbowałam robić żytnie, ale totalnie nie wyszły. Muszę spróbować z razowymi, bo prezentują się fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz wspaniałe pomysły :D

    OdpowiedzUsuń