1 szklanka mąki razowej
0,5 szklanki mąki tortowej
2 jajka
0,5 szklanki maślanki
0,5 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka błonnika owsianego
3 łyżki oliwy
1/5 łyżeczki sody
Szczypta soli
Farsz:
3 pieczarki
6 plastrów sera żółtego gouda
6 pomidorków koktajlowych
Przepis:
Składniki na ciasto miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzaną oliwę nalewamy jedną chochlę ciasta i smażymy do zarumienienia z obu stron.
Po usmażeniu naleśników nakładamy do nich farsz. Najpierw układamy plastry sera, następnie pokrojone w plasterki pieczarki i pomidorki. Całość zawijamy i układamy na talerzu. Następnie umieszczamy nasze naleśniki w mikrofalówce i podgrzewamy przez ok. 2 minuty (aż ser roztopi się). Podajemy z ketchupem :) Smacznego!
Bardzo lubię wytrawne naleśniki, do tego w pełnoziarnistej wersji... świetne :)
OdpowiedzUsuńEmcia świetne te twoje naleśniki, uwielbiam ich różne warianty, a z ciągnącym się serem i pieczarkami są wybitne!:)
OdpowiedzUsuńprzydałaby się jeszcze szynka parmeńska z Twojej sałatki :)))
Usuńod dawna chcemy takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńno to już! robi się je bardzo szybko i równie szybko znikają z talerzy :)
UsuńJaki fajny pomysł! Będę próbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
No nie wierzę! Przepis na moje ukochane naleśniki z serem i pieczarkami <3 Zapisuję przepis i po powrocie znad morza koniecznie robię.
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj, są naprawdę super, a jakie syte! dwa wciągnęłam i myślałam, że już nie wstanę :)))
UsuńA jeszcze wczoraj rozmawiałam z kuzynką o innych naleśnikach jak te robione na mące pszennej. Jestem ogromną fanką naleśników, a w szczególności razowych i kukurydzianych:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie z pysznym farszem :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńgłupio się przyznac ale nie robiłam naleśników z siemieniem :((( pora spróbować :) ale mam pytanie rozumiem że siemię zmielone tak?
OdpowiedzUsuńzmielone i odtłuszczone :)
Usuńuwielbiam takie naleśniki ;) mmm ciągnący się ser <3
OdpowiedzUsuńrazowe czyli zdrowe :) super przepis!
OdpowiedzUsuńtak jest! szkoda tylko, że mąki razowej zabrakło - nie musiałabym wtedy mieszać ;)
UsuńPieknie podane ...
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam robić żytnie, ale totalnie nie wyszły. Muszę spróbować z razowymi, bo prezentują się fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńMasz wspaniałe pomysły :D
OdpowiedzUsuńDzięki! :D
Usuń