wtorek, 10 lipca 2012

Lasagne

Składniki:
1 op. makaronu lasagne
500g mięsa mielonego z indyka
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku (lub więcej - wg upodobań)
2 cebule
10szt. pieczarek
200g startego sera żółtego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta bazylii i oregano
Sól, pieprz
Przepis:
Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i trzymamy na patelni do zarumienienia. Następnie dodajemy mięso. Smażymy aż będzie miękkie. Dodajemy pomidory razem z zalewą - dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oliwy i rozcieramy na dnie i bokach. Układamy trzy plastry makaronu, nakładamy warstwę nadzienia, posypujemy startym serem, przykrywamy kolejnymi plastrami makaronu, nakładamy warstwę nadzienia posypujemy startym serem i tak aż do wykończenia składników. Ostatnia warstwa to makaron posypany żółtym serem. Całość nakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przez 40minut w temperaturze 180C.



22 komentarze:

  1. Nigdy jeszcze nie robiłam. Twoja wygląda tak smacznie :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. też nigdy nie robiłam, wstyd się przyznać, ale nie przepadam za mięsem mielonym z makaronem ;P ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby już głodny nie byłem, aż wszedłem na Twojego bloga i było minęło... Litości ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajnie ci wyszla;) super ..ja zawsze robie z wolowiny ale musze sprobowac z drobiu :)
    oj dawno nie robilam :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. aa i zapomnialam dodac zw robilas bez beszamelu ... fajnie ..beszamel jest zdecydowanie z aciezki do tej potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak właśnie, omijam beszamel dość często trochę też z lenistwa :D

      Usuń
  6. jedno z moich ulubionych dań, i tak jak Olesia, uważam, że bez beszamelu jest lepiej;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Emciu, wiesz co dobre! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Emciaaaaa to jedno z moich ulubionych dań! aż mi pociekła ślinka od tych wspaniałości:D:D:D dawno nie robiłam. Jedynie co robię inaczej, to zalewam jeszcze lasagne beszamelem, według mnie jest lepsza;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie beszamel, to już rzecz gustu, bo i bez niego lasagne się uda a z nim... no cóż jest inna, ale równie dobra! :)

      Usuń
  9. uwielbiam! chyba nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mm, lasagne... Nigdy nie robiłam sama, trzeba będzie kiedyś spróbować.
    Swoją drogą - założyłam bloga "-prawie-tylko-śniadaniowego" ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. UBÓSTWIAM lasagne! :) wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  12. Swojego czasu nawet sama robiłam makaron do lasagne:) Uwielbiam ją:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przypomniałaś mi o lasagni :) Wiedziałem, że coś ostatnio chciałem upichcić, ale nie pamiętałem co ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. my robiliśmy tylko raz i to była porażka;) ale twoja wygląda super:D

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo dziękuje za odwiedziny. Bardzo ładny blog i smakowite przepisy. Bez wątpienia będe tu zaglądać.

    a lasagne mmmm:D pyszny klasyk.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lasagne - moja ulubiona potrawa :) Muszę niedługo zrobić :) Poza tym kusi mnie wersja ze szpinakiem :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ze szpinakiem też robiłam, równie pyszna jak ta :)))

      Usuń