piątek, 1 czerwca 2012

Ogniste nóżki z kurczaka

Składniki:
6 nóżek z kurczaka
3 łyżki ketchupu Pudliszki (pikantny)
500g warzyw na patelnię
Przyprawy: czosnek w proszku, papryka czerwona słodka, oregano, bazylia, sól, pieprz
Przepis:
Do rękawa wkładamy umyte nóżki i dodajemy ketchup razem z przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy w rękawie i wsadzamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Nóżki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i rozrywamy rękaw - zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku (skórka będzie chrrrupiąca :))
W czasie pieczenia przygotowujemy warzywa smażąc je na patelni z dwoma łyżkami oleju ryżowego i doprawiamy do smaku.
Nóżki idealnie sprawdzą się jako danie główne na grilla - wystarczy umieścić je w przygotowanej marynacie z ketchupu i przypraw i trzymać minimum przez dwie godziny i wrzucać na ruszt!





4 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. looks nice

    & nice blog you have,
    pls look also at mine and become a friend too if you like

    XO, Carmen
    www.mydailyfashiondosis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ogniste to biorę w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie - bomba! Prosty i smaczny przepis.

    OdpowiedzUsuń