niedziela, 6 maja 2012

Tarta z rabarbarem z kruszonką owsiano-migdałową!


Składniki:
5 gałązek rabarbaru
2 szklanki mąki
200g margaryny
1 torebkę cukru waniliowego
1 jajko
1 szklankę cukru
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka wiórek kokosowych
2 łyżki cukru pudru
Przepis:
Rabarbar obieramy i kroimy. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinkę (mieszamy co jakiś czas). Margarynę, jajko, cukier waniliowy, zwykły cukier mieszamy i ugniatamy ciasto. Od ciasta odrywamy 1/4 i zostawiamy w misce. Pozostałe ciasto wkładamy do formy (wysmarowanej margaryną i obsypanej otrębami pszennymi mielonymi) i ugniatamy tak aby ładnie przylegało. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu układamy rabarbar (bez soku). Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę - dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Możemy dorzucić jeszcze trochę mąki i rozdrobnić. Ciacho obsypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 30-40minut. Po wyciągnięciu i ostygnięciu ciacho dekorujemy cukrem pudrem ;)




Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

9 komentarzy:

  1. Mniaaaam! zapisuję! kocham tarty

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia doprawdy kuszące:)Tego mi było trzeba. Przepisu na rabarbarową tartę. U mnie ostatnio sezon na rabarbar - kompoty, ciasta, konfitury rabarbarowe. Zapraszam do mnie!
    I serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziel się, chociaż kawałeczkiem:>

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm bardzo smacznie wygląda ;D będzie trzeba wypróbować przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na kruszonkę, wart zapamiętania. Wykorzystam:)Ciasto wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, kruche z rabarbarem uwielbiam:)
    Pozdrawiam i dziękuję za Twój udział w akcji:*

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta tarta musi smakować wspaniale:) Z rabarbarem uwielbiam wszystko:)

    OdpowiedzUsuń