środa, 2 maja 2012

Imbir + cynamon = ciasteczka! :)

Hej hej!
Witam gorąco po krótkiej przerwie ;) Ostatnio naszła mnie ochota na ciasteczka, takie małe, zgrabne "w sam raz na raz" ;) Więc postanowiłam sobie dogodzić i takowe wyczarowałam... W smaku są idealne, a zapach... nieziemski!
Zapraszam do spróbowania :) Jednocześnie zaznaczam, że owe ciacha wysyłam do konkursu Irving Tea, dlatego, że postanowiłam dodać tajemny składnik, a mianowicie kilka łyżek herbaty z serii Tea Cocktails "Citrus with hint of ginger", która wspaniale wyostrzyła smak ciastek :> No to jedziemy!
Potrzebujemy:
1 szklankę mąki
125g margaryny
1 torebkę cukru waniliowego
125g cukru pudru
3 torebki Irving Tea "Citrus with hint of ginger"
1 łyżeczkę cynamonu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę imbiru sproszkowanego
Polewa:
6 kostek czekolady mlecznej
Odrobinę mleka
Najpierw zaparzamy herbatkę z trzech torebek i dodajemy 6 łyżek herbaty do wszystkich składników, a następnie je mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być "skupione" i nie kleić się za bardzo do rąk. Po zagnieceniu, ciacho chowamy na chwilę do lodówki w międzyczasie odpalając piekarnik i nastawiając go na ok. 180C. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby nie było zbyt grube (ok. 0,5 cm) i wycinamy dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut.
Po upieczeniu, ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i możemy przygotować polewę. Kostki czekolady wrzucamy do garnuszka, w którym już mamy wlane trochę mleka (żeby przykryło dno). Roztapiamy intensywnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Garnuszek ściągamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia i następnie oblewamy polewą nasze śliczne ciasteczka ;)
A oto moje małe cuda ;)




11 komentarzy:

  1. Ehhh ubiegłaś mnie z tymi ciasteczkami :):):) Planowałam jutro upiec ciasteczka właśnie w kształcie torebek herbaty - wprawdzie z innego przepisu i trochę inaczej wyglądające, ale generalnie pomysł ten sam, więc chyba muszę wymyślić coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietnie wygladaja i smakuja pewnie tez oblednie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie male chrupiace ciasteczka i jestem wielbicielka cynamonu we wszystkim. Jola D.-C.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne mam takie gdzieś zapisane do zrobienia, śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka prezentują się bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś takie małe ciastkowe torebeczki herbaty ;) Roboty dużo, ale wygląd rekompensuje wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł z kształtem tych ciasteczek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. swietne te ciasteczka :) swietny pomysl :)

    OdpowiedzUsuń