wtorek, 10 kwietnia 2012

Muffiny z masą krówkową :)

Hej ho!


I znowu te muffiny, chyba się w nich zakochałam ;)) No ale jak tu się nie oprzeć takiej prostocie i wikwintności w smaku... ach!


Składniki suche:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru pudru
Składniki mokre:
0,5 kostki margaryny roztopionej i ostudzonej
1 jogurt/1 szklanka mleka
1 jajko
Nadzienie: pół puszki masy krówkowej (ja użyłam tej o smaku kokosowym <3)


Składniki suche mieszamy ze sobą, mokre również, a następnie wszystko razem łączymy i delikatnie mieszamy na jednolite ciasto (najlepiej łyżką). Do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę masy krówkowej i przykrywamy wszystko jedną łyżką ciasta. Muffiny wsadzamy do nagrzanego (!) piekarnika na ok. 180C i pieczemy jakieś 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągamy muffiny z formy i czekamy aż ostygną. Po ostygnięciu możemy udekorować muffiny cukrem pudrem. Smacznego!






Dodaję do akcji:
Wielkanocne Smaki 2

10 komentarzy:

  1. właśnie twoje muffinki zdegradowaly z pierwszego miejsca brownies z orzechami ;) to jest teraz moj nr jeden , przepis swietny ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się! :D to też jest mój numero uno! :)))

      Usuń
  2. no i przy probie upieczenia niestety caly kajmak wyplynal i wyszlo zapadniete bagienko .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojojoj :( hmm przy takiej ilości proszku i sody? może za dużo masy krówkowej?

      Usuń
  3. może. Jak robiłam z budyniem to bylo to samo wiec pewnie z pazernosci dalam za duzo masy . Ale bedę próbować dalej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite :) nic dodać nic ująć

    OdpowiedzUsuń
  5. mam zamiar spróbować, będą to moje pierwsze muffiny więc mam nadzieję że wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń