Z podanych składników wychodzą cztery wrapy.
Składniki:
4 placki tortilli pełnoziarnistej
1 op. mieszanki sałat
30 g kiełków (u mnie brokułu)
2 pomidory
1 cebula czerwona
1/2 papryki zielonej
4 łyżeczki ketchupu
4 łyżeczki majonezu
200 g tofu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Oliwa do smażenia
Sirracha (opcjonalnie)
Sos sojowy (opcjonalnie)
Przepis:
Tofu należy porządnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę lub w paski. Kawałki tofu obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na oliwie z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia możemy dodać odrobinę sosu sojowego.
Placek tortilli smarujemy ketchupem i majonezem. Następnie nakładamy mieszankę sałat, kiełki, pokrojonego pomidora, paprykę oraz cebulę. Na wierzch kładziemy chrupiące tofu. Całość udekorowałam sirrachą. Placki zwijamy od dołu i po bokach. Moim sposobem na podtrzymanie wrapów jest ich owinięcie od dołu folią aluminiową.
Smacznego!
O chrupiące tofu to ja zrobię! Uwielbiam tofu, a na chrupiąco jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/