środa, 17 czerwca 2015

Ciastka z masłem orzechowym made with love

Przepis na ok. 20 sztuk ciastek.

Składniki:
200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
100 g masła
110 g masła orzechowego
1 jajko
100 g cukru trzcinowego

Przepis:
Do miski wrzucamy masło, masło orzechowe oraz cukier, wszystko miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. 
Następnie zagniatamy ciasto na kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. 
Po tym czasie odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego, rolujemy je w dłoniach, tak aby były gładkie. Następnie umieszczamy kulkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy stempelkiem. Postępujemy tak, aż do wykończenia ciasta. Ciastka nie powinny się stykać, należy je rozmieszczać z niewielką (1-2 cm) odległością od siebie. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 15 minut. 







16 komentarzy:

  1. Widziałam te stempelki, są super *.* A ciasteczka pierwsza klasa, jeszcze masłem orzechowym mm *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam takie stempelki nawierzchniowe na Allegro :D Urocze są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciacha! Zjadłabym je bardzo chętnie, kocham masło orzechowe.
    Śliczny stempelek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z masłem orzechowym <3 Takie są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie urocze! Jeśli z masłem orzechowym, to muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i śliczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale masz piękny stempelek do ciasteczek! :) wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. boskie ciacha, uwielbiam orzechowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale fajowo wyglądają, no i fota super, so natural :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to musi być pyszne ! Zrobiłam ostatnio zapas masła orzechowego, w Lidlu był tydzień amerykański, więc będę mogła wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też się skusiłam na ich masło crunchy, ale jednak zawsze wolę domowe :)

      Usuń
  11. z masłem orzechowym wychodza najlepsze ciastka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne Ci wyszły! I na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń