Składniki:
200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
100 g masła
110 g masła orzechowego
1 jajko
100 g cukru trzcinowego
Przepis:
Do miski wrzucamy masło, masło orzechowe oraz cukier, wszystko miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
Następnie zagniatamy ciasto na kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Po tym czasie odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego, rolujemy je w dłoniach, tak aby były gładkie. Następnie umieszczamy kulkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy stempelkiem. Postępujemy tak, aż do wykończenia ciasta. Ciastka nie powinny się stykać, należy je rozmieszczać z niewielką (1-2 cm) odległością od siebie. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 15 minut.
Widziałam te stempelki, są super *.* A ciasteczka pierwsza klasa, jeszcze masłem orzechowym mm *.*
OdpowiedzUsuńWidziałam takie stempelki nawierzchniowe na Allegro :D Urocze są :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacha! Zjadłabym je bardzo chętnie, kocham masło orzechowe.
OdpowiedzUsuńŚliczny stempelek:)
Pyszne do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńZ masłem orzechowym <3 Takie są najlepsze!
OdpowiedzUsuńŚwietne! na pewno przepyszne
OdpowiedzUsuńJakie urocze! Jeśli z masłem orzechowym, to muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńświetnie ostemplowane.
OdpowiedzUsuńPyszne i śliczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńAle masz piękny stempelek do ciasteczek! :) wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńboskie ciacha, uwielbiam orzechowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńale fajowo wyglądają, no i fota super, so natural :)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne ! Zrobiłam ostatnio zapas masła orzechowego, w Lidlu był tydzień amerykański, więc będę mogła wypróbować :)
OdpowiedzUsuńja też się skusiłam na ich masło crunchy, ale jednak zawsze wolę domowe :)
Usuńz masłem orzechowym wychodza najlepsze ciastka!
OdpowiedzUsuńŚliczne Ci wyszły! I na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuń