Składniki na dwie porcje.
Składniki:
600 g łososia ze skórą
1 cytryna
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy do ryb (lub ulubionej mieszanki przypraw)
Przepis:
Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na trzy części. Następnie odkrajamy 4 plasterki cytryny i z pozostałej części wyciskamy sok. Sokiem tym polewamy łososia. Oliwę z oliwek łączymy z ulubionymi przyprawami i nacieramy tym naszego łososia. Odstawiamy go na ok. 1 godzinę do lodówki. Łososia przybieramy pozpostałymi kawałkami cytryny i pieczemy w wyłożonynym papierem do pieczenia naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 minut.
Podajemy z lekką surówką i frytkami.
Podajemy z lekką surówką i frytkami.
smacznie!
OdpowiedzUsuńŁosoś pieczony to klasyka. Mogłabym jeść i jeść. Nigdy się nie nudzi. A z frytkami i surówką - pycha!
OdpowiedzUsuńIdealna kompozycja obiadowa :)
OdpowiedzUsuńMniam! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńw prostocie siła! apetyczny kawałek łososia:)
OdpowiedzUsuńdobra rybka nie jest zła! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia w absolutnie każdej postaci, pyszne danie, ja ostatnio piekłam pstrąga:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
mniam! moja ukochana rybka!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńnajprościej, najlepiej...mąż widział zdjęcie i chce ten kONSek:D
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona rybka, pysznie ją podałaś :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia :) a pieczony i z frytkami to dopiero pycha.....
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia :) a pieczony i z frytkami to dopiero pycha :))
OdpowiedzUsuńPs. coś mi nie dodało komentarza... więc mogą być dwa...
Znakomite danie! Podeślesz chociaż jedną porcję? :D
OdpowiedzUsuńFryty odpadają ,reszta cudo.
OdpowiedzUsuńzjadłabym jutro na obiad, pyszności, rybka zawsze jest ok !
OdpowiedzUsuń