Z przepisu wychodzi mały słoiczek masła orzechowego.
Składniki:
200 g orzeszków ziemnych w łupinach
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól do smaku
Przepis:
Orzeszki wyjmujemy z łupin. Następnie obrane orzeszki umieszczamy na patelni i prażymy (do uzyskania lekkiego zarumienienia). Uprażone orzeszki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie umieszczamy je w melakserze i miksujemy je do momentu uzyskania pożądanej konsystencji masła. Gdy masło jest zbyt gęste i zbite, należy dodać do niego oliwy z oliwek. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, dodajemy do smaku miód oraz sól, ponownie miksujemy i gotowe. Masło możemy przechowywać w lodówce do jednego miesiąca.
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńo, super, że dodałaś przepis bo właśnie mam zamiar zabrać się za domowe masełko :) a czy można wiedzieć, ile soli dodałaś?
OdpowiedzUsuńdodałam chyba 1/2 łyżeczki, ale to wszystko zależy od tego jak bardzo słone lubisz masło :) musisz dodawać soli i sprawdzać smak (ja tak robiłam)
Usuńokej, dziękuję bardzo :)
UsuńZawsze mam masło orzechowe w szafce, niestety kupne. Chyba czas to zmienić..
OdpowiedzUsuńMaria zmień koniecznie! nie ma różnicy w smaku, a domowe jest najlepsze :)
Usuńuwielbiam masło orzechowe!
OdpowiedzUsuńFajne te masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze choć i kupnym nie pogardzę! Masło orzechowe u mnie w domu być musi :)
OdpowiedzUsuńooo, zrobię dla mojego meża...on je uwielbia:D
OdpowiedzUsuńdomowe masło rządzi :)
OdpowiedzUsuńWow, aż slinka cieknie, co za pyszności nam tu serwujesz:)
OdpowiedzUsuńMmm pycha :)
OdpowiedzUsuńPycha :) najchętniej porywam ten słoiczek :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Muszę się sama wreszcie zmobilizować i zrobić domowe masełko :)
OdpowiedzUsuńTo cudo można zrobić samemu? :D O jaaa :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie i na pewno smakuje o niebo lepiej niż kupione w sklepie:)przepis zachowuje na pewno wykorzystam:) mniam:)
OdpowiedzUsuń