środa, 3 września 2014

Kotlety pożarskie

Składniki na trzy porcje.


 Składniki:
500 g mielonej piersi z kurczaka
1 żółtko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Bułka tarta do panierki
Olej do smażenia
Dodatkowo:
3 łyżki siekanej natki pietruszki
Przepis:
Mielone mięso łączymy z namoczoną bułką, żółtkiem, miękkim masłem, solą oraz pieprzem. Całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie formujemy podłużne kotleciki i obtaczamy je z każdej strony bułką tartą. W przypadku dwóch kotlecików najpierw obtoczyłam je w natce pietruszki i dopiero potem w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu kotletów, umieszczamy je razem z patelnią w piekarniku nagrzanym do 180C, na 5 minut. 
Kotleciki podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i ogórków kiszonych.


13 komentarzy:

  1. Nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam te kotlety i bardzo je lubię, choć wieki ich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też już dawno ich nie jadłam, czas chyba sobie pamięć odświeżyć;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie, już żałuję, że nie miałam okazji nigdy ich jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne kotleciki :)poproszę na obiad po pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. zamawiam je dzisiaj na obiad:) mniamm

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie w domu robiło się tak kotlety mielone, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite te pożarskie, aż chciałoby się je zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Łał! nigdy nie robiłam podobnych! wygądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń