Składniki na 4 porcje.
Składniki:
4 placki tortilli pszennych (można użyć smakowych)
150 g szynki w plasterkach (idealnie pasuje również salami lub mięso z wczorajszego obiadu, oczywiście odpowiednio rozdrobnione)
100 g - 200 g żółtego sera lub mozzarelli
8 łyżek ketchupu
4 łyżki sosu chilli (lub innego ulubionego ostrego sosu) - można pominąć
Przepis:
Ser trzemy na grubych oczkach. Na placek tortilli nakładamy ketchup (2 łyżki) oraz sos chilli (1 łyżka), całość rozsmarowujemy na placku zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi placka. Następnie nakładamy plastry szynki (ok. 4-5 sztuk) i posypujemy garścią startego sera. Następnie placek zwijamy (dość ciasno) i kładziemy końcówką do spodu. Lekko przygniatamy. Tortillę kroimy na mniejsze części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i następnie zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10 minut.
Takie przekąski to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńSuper przekąska!
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł:D
OdpowiedzUsuńtakie przekąski, to ja lubię najbardziej:D
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie, to lubię, został mi mały zapasik tortilli po tygodniu meksykańskim w lidlu, zrobię takie na kolację :)
OdpowiedzUsuńFajne przekąski. Brawo za przypomnienie tematu. Trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam wersję bardziej obiadową:) ta też do mnie trafia:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rollsy z tortilli. Jeszcze ten roztopiony ser w nich - muszą być obłędne :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis, ja też bardzo lubię tortillę na ciepło. Kiedyś podobne jedzenie dostarczył nam na szkolenie catering dla firm, muszę przyznać, że ich tortille też były przepyszne i bardzo sycące.
OdpowiedzUsuń