niedziela, 29 grudnia 2013
Krupnik na żeberkach
Składniki:
3 l wody
300 g żeberek
2 średnie marchewki
3 średnie ziemniaki
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1 mały korzeń pietruszki
4 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 łyżeczka suszonego majeranku
Sól, pieprz
Przepis:
Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 15 minut. Kaszę jęczmienną należy przepłukać zimną wodą, dodać do zupy i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wywaru. Gotujemy do momentu aż zmiękną (ok. 15-20 minut). Zupkę doprawiamy do smaku. Wyjęte mięso możemy podzielić na mniejsze części i dodać do zupy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jaki apetyczny mmmm
OdpowiedzUsuńUwielbiam krupnik, pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych zup, małżona przekonałam, o ;)
OdpowiedzUsuńMniam :) Ostatnio jakoś strasznie polubiłam krupnik ;)
OdpowiedzUsuńNiech taneczny lekki krok
OdpowiedzUsuńbędzie z Tobą cały rok.
Niech prowadzi Cię bez stresu,
od sukcesu do sukcesu!
Szczęśliwego Nowego Roku.
przesyła cały Potravel, czyli
Agnieszka, Kuba i Zosia :)
pyszny mi wyszedl:) dziekuje za fajny przepis
OdpowiedzUsuń