Składniki:
1/2 gotowego ciasta francuskiego
110 g pasztetu sojowego
1 jajko
ok. 2 łyżki kminku całego
Przepis:
Ciasto francuskie rozwijamy. Ok. 1 cm od krótszego brzegu ciasta, nakładamy warstwę pasztetu. Następnie zawijamy ciasto w rulonik lekko go przygniatając i za pomocą noża odcinamy rulonik od reszty ciasta. Czynność powtarzamy aż skończą nam się składniki. Następnie kroimy rulon na mniejsze części (np. kwadraty lub romby). Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kilkoma ziarenkami kminku, który później lekko dociskamy do ciasta. Tak przygotowane paszteciki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 13 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno.
Pasztety Sante to roślinne produkty spożywcze, doskonale urozmaicające codzienne menu. Świetnie smakują jako dodatki do pieczywa, grzanek oraz tostów. Polecane są wszystkim smakoszom pasztetów, past i paprykarzy, oraz wegetarianom. Produkty nie zawierają cholesterolu i laktozy oraz glutaminianu sodu.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 981kJ/237kcal |
Białko | 6,0 g |
Węglowodany
|
5,9g
|
w tym cukry
|
1,5g
|
Tłuszcz
|
20,4g
|
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
|
2,27g
|
Błonnik pokarmowy | 3,01g |
Sód | 5,5g |
Ciekawa propozycja ;D
OdpowiedzUsuńA to ciekawa propozycja! Z chęcią spróbuję, kiedy następnym razem nabędę to ciasto :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te paszteciki sante!
OdpowiedzUsuńz chęcią bym skosztowała, bo wyglądają wybornie!
OdpowiedzUsuń