wtorek, 18 czerwca 2013
Ciasto z truskawkami
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
150 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
400 g truskawek (świeżych lub z kompotu)
3 łyżki cukru pudru
Przepis:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku (miksując aż do połączenia wszystkich składników). Przesiewamy szklankę mąki i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając (najlepiej w łyżką). Dodajemy kolejną przesianą szklankę mąki i ponownie mieszamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, wlewamy ekstrakt z wanilii oraz śmietanę i znów delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno być gęste. Przekładamy masę do formy (o wymiarach ok. 36cm x 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch układamy truskawki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecam!
OdpowiedzUsuńWszyscy zajadają truskawki! Smacznego :))
OdpowiedzUsuńmniam!:) małe truskawkowe szaleństwo:D
OdpowiedzUsuńpycha, można kawałeczek?;)
OdpowiedzUsuńśmiało, śmiało ;)
Usuńa wiesz, że wczoraj tu zajrzałam i zastanawiałam się, co się z Tobą dzieje???
OdpowiedzUsuńciacho fajne, bo proste, będę pamiętała o nim ;)
a widzisz, ostatnio ciężkie czasy nastały i cierpię na brak czasu ;) ale poprawię się! :D
UsuńPiękne ciasto tylko truskawki coś powpadały, podobno aby nie wpadały należy je obtoczyć w mące.
OdpowiedzUsuńo to ciekawe :) na pewno wypróbuję ten patent :)
UsuńFajne ciacho,pysznie się zapowiada :) A powiedz jakiej wielkości blaszki użyłaś ?
OdpowiedzUsuńjak zwykle zapomniałam podać ;) wymiary blaszki to ok. 36 cm x 26 cm, ale można używać innych (im mniejsza blaszka tym wyższe ciasto itd. (:)
UsuńUwielbiam takie ciasta :) Przypominają mi te, które robiła w dzieciństwie mama.
OdpowiedzUsuńIdealne, domowe ciacho do kawki.
OdpowiedzUsuńjak został jeszcze jakiś okruszek, to porywam:) bo u mnie właśnie ciacho z truskawkami się skończyło;)
OdpowiedzUsuńTruskawki to to co uwielbiam najbardziej:) twoje ciasto wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńTruskawek nigdy dość- wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńtak - właśnie trwa moja faza na truskawki ;)
Usuńa z kat wziąść ekstrakt z wanilii???
OdpowiedzUsuńnie jest to składnik niezbędny. Ja ekstrakt z wanilii robię sama - w słoiczku umieszczamy dwie laski wanilii i zalewamy je wódką (ok. 100 ml) - pozostawiamy na ok. dwa dni, co jakiś czas wstrząsając zawartością słoiczka i gotowe :)
Usuńw przepisie masło, a w przygotowaniu margaryna, czyżby zerżnięty przepis?
OdpowiedzUsuńhue hue :D tak, uwielbiam "zżynać" przepisy :) ale dzięki, już poprawiam! :)
Usuń