wtorek, 18 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
150 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
400 g truskawek (świeżych lub z kompotu)
3 łyżki cukru pudru
Przepis:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku (miksując aż do połączenia wszystkich składników). Przesiewamy szklankę mąki i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając (najlepiej w łyżką). Dodajemy kolejną przesianą szklankę mąki i ponownie mieszamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, wlewamy ekstrakt z wanilii oraz śmietanę i znów delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno być gęste. Przekładamy masę do formy (o wymiarach ok. 36cm x 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch układamy truskawki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. 






22 komentarze:

  1. Wszyscy zajadają truskawki! Smacznego :))

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!:) małe truskawkowe szaleństwo:D

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, można kawałeczek?;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a wiesz, że wczoraj tu zajrzałam i zastanawiałam się, co się z Tobą dzieje???
    ciacho fajne, bo proste, będę pamiętała o nim ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz, ostatnio ciężkie czasy nastały i cierpię na brak czasu ;) ale poprawię się! :D

      Usuń
  5. Piękne ciasto tylko truskawki coś powpadały, podobno aby nie wpadały należy je obtoczyć w mące.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciacho,pysznie się zapowiada :) A powiedz jakiej wielkości blaszki użyłaś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zwykle zapomniałam podać ;) wymiary blaszki to ok. 36 cm x 26 cm, ale można używać innych (im mniejsza blaszka tym wyższe ciasto itd. (:)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie ciasta :) Przypominają mi te, które robiła w dzieciństwie mama.

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne, domowe ciacho do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  9. jak został jeszcze jakiś okruszek, to porywam:) bo u mnie właśnie ciacho z truskawkami się skończyło;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Truskawki to to co uwielbiam najbardziej:) twoje ciasto wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Truskawek nigdy dość- wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. a z kat wziąść ekstrakt z wanilii???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest to składnik niezbędny. Ja ekstrakt z wanilii robię sama - w słoiczku umieszczamy dwie laski wanilii i zalewamy je wódką (ok. 100 ml) - pozostawiamy na ok. dwa dni, co jakiś czas wstrząsając zawartością słoiczka i gotowe :)

      Usuń
  13. w przepisie masło, a w przygotowaniu margaryna, czyżby zerżnięty przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hue hue :D tak, uwielbiam "zżynać" przepisy :) ale dzięki, już poprawiam! :)

      Usuń