piątek, 29 marca 2013

Sernik królewski


Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki śmietany 18%
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
5 jajek
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku budyniowego)
Przepis na kruche ciasto:
Masło kroimy na małe kosteczki i dodajemy do reszty składników na ciasto kruche. Całość zagniatamy do momentu połączenia wszystkich składników. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na 2 godziny.
Przepis na masę serową:
Do miski przesypujemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, masło pokrojone w kostkę i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy ser i wszystko miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 40cm x 28 cm ścieramy na grubych oczkach 1 część kruchego ciasta. Następnie nakładamy masę serową i posypujemy ją drugą częścią kruchego ciasta startego na tarce. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 60 minut. Po upieczeniu, sernik pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie wkładamy go na kilka godzin do lodówki.







19 komentarzy:

  1. uwielbiam połączenie sera i czekoladowego ciasta! :-) sernik rzeczywiście zasługuje na miano królewskiego!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!:D taki z czekoladowym ciastem kruchym bardzo lubię i na zimno:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pycha! Za dużo jasnego ciasta w serniku mi przeszkadza, ale z ciemnym to zupełnie co innego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam go, faktycznie wygląda królewsko :) Właśnie zaparzyłam sobie kawę w pracy, taki kawałek sernika byłby jak znalazł ;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. znakomity ten serniczek ,ja w tym roku robię bez cista na życzenie rodzinki ;D moze kruszonkę tylko wykorzystam na grę ;) u ciebie przepyszny królewski w 100%

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszny sernik, moja teściowa piecze podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj robiłam taki sam :) Dodałam jeszcze wiśnie i krokant migdałowy- pycha! To jest sernik, który już zawsze będzie kojarzył mi się z moją babcią. Nawet, jak go znajdę na innych blogach ;) Pozdrawiam i życzę Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda wspaniale! pamiętam taki z dzieciństwa, gratulacje, naprawdę piękny Twój wypiek

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam go jest taki królewski :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny, klasyczny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham serniki! <3 a ten faktycznie jest królewski, hihi ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę kiedyś wypróbować taki sernik ze spodem, bo u nas zawsze robi się bez :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny...a nigdy nie upiekłam go sama. Czas najwyższy ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno nie jadlam takiego tradycyjnego sernika. Wyglada bosko!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychota! Muszę koniecznie wypróbować, bo nie miałam jeszcze okazji go upiec, a wygląda naprawdę apetycznie.

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń