poniedziałek, 4 lutego 2013

Oponki

Składniki na ok. 50 szt. oponek: 
500 g mąki pszennej
250 g sera białego
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g masła
2 kostki smalcu (do smażenia)
Cukier puder (do posypania)
Przepis:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a ich środki wycinamy kieliszkiem. Pozostałości ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki - postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta.
Na patelni roztapiamy smalec i smażymy nasze oponki na złoto z każdej strony. Po wyciągnięciu z patelni osuszamy je na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem.


18 komentarzy:

  1. wieki nie jadłam, smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Na proszku i szybko!

    OdpowiedzUsuń
  3. niebo w gębie:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. uuuu, to nie jest guuuupie, szybki przepis, nie trzeba kombinować, idealnie;D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam oponki... cudo .. cudo .. cudowne! Kradnę 10 szt. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zakomunikowałam mamie, że będziemy robić takie oponki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię:D I zabieram kilka:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Tez już długo ich nie jadłam, a szkoda...Jeju, jeju- jak dobrze, że za chwilę czwartek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna propozycja na Tłusty Czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniałe:) uwielbiam oponki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. oponki moja mama robi na tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja zawsze robię pół na pół ser i mąka :) lubię twarogowe oponki!

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam domowej roboty oponki! :)

    OdpowiedzUsuń