Składniki na ok. 50 szt. oponek:
500 g mąki pszennej
250 g sera białego
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g masła
2 kostki smalcu (do smażenia)
Cukier puder (do posypania)
Przepis:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a ich środki wycinamy kieliszkiem. Pozostałości ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki - postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta.
Na patelni roztapiamy smalec i smażymy nasze oponki na złoto z każdej strony. Po wyciągnięciu z patelni osuszamy je na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem.
wieki nie jadłam, smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPyszności! Na proszku i szybko!
OdpowiedzUsuńniebo w gębie:) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńuuuu, to nie jest guuuupie, szybki przepis, nie trzeba kombinować, idealnie;D
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam wręcz!
OdpowiedzUsuń...bajeczne ;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam oponki... cudo .. cudo .. cudowne! Kradnę 10 szt. :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zakomunikowałam mamie, że będziemy robić takie oponki :)
OdpowiedzUsuńMniam, jeszcze tylko dwa dni:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:)!
OdpowiedzUsuńLubię:D I zabieram kilka:D
OdpowiedzUsuńTez już długo ich nie jadłam, a szkoda...Jeju, jeju- jak dobrze, że za chwilę czwartek :D
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na Tłusty Czwartek :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe:) uwielbiam oponki:)
OdpowiedzUsuńoponki moja mama robi na tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńja zawsze robię pół na pół ser i mąka :) lubię twarogowe oponki!
OdpowiedzUsuńwpraszam sie na kilka!
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowej roboty oponki! :)
OdpowiedzUsuń