wtorek, 4 grudnia 2012

Szybki konkurs :)

Zapraszam Was na szybki konkurs, w który do wygrania jest błonnik kakaowy w zestawie ze smyczką i mega wytrzymałą torbą ekologiczną. 

Błonnik kakaowy to naturalny "pomocnik" w walce z nadwagą. Najwyższa zawartość frakcji nierozpuszczalnej (ok. 58 %), pozwala w łagodny i smaczny sposób redukować głód i łaknienie. Dodany do produktów mlecznych, lodów, koktajli bądź shake'ów, pomoże kontrolować każdą dietę. Dodany do ciasta zamiast kakao, wydłuży też jego trwałość.
Więcej możecie na ten temat poczytać tu.

A teraz zadanie konkursowe:

Napiszcie do czego najchętniej wykorzystalibyście błonnik kakaowy - mogą być to przepisy (również ze zdjęciami), linki, krótkie propozycje itp.  :) 
Każdy może dodać max. 3 propozycje!

Czas trwania konkursu:
Na odpowiedzi w komentarzach do tego postu czekam do 09.12.2012 r.
a 10.12.2012 r. wyłonię zwycięzcę :)

A oto i nagroda :)

Czekam na Wasze inspirujące odpowiedzi!

20 komentarzy:

  1. Do ciastek, żeby chrupanie miało mniej kalorii ;) Np. takich jak te: http://nemi-habibi.blogspot.com/2012/12/ciasteczka-z-nutella-i-orzechami-woskimi.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Błonnik kakaowy z wielką chęcią wykorzystałabym do naleśników (prawdziwa ze mnie fanka placków :): http://relishmeals.blogspot.de/2012/11/129-thursday-fakty-o-mnie-i-nalesniki-z.html Moje naleśniki zawsze są dosyć "puchate", a ich wersja z dużą ilością kakao zawsze wychodzi przepyszna.

    Puddingu z kaszy manny: http://relishmeals.blogspot.de/2012/11/127-tuesday-nr-2-ciasto-pudding-z-kaszy.html
    (już wyobrażam sobie, jak smakowałby ten wspaniały smak kakao w calutkim cieście, mmm :D)

    A także ulubionej orkiszowej czekośliwki, do której zrobienia natchnęła mnie moja przyjaciółka. Ten deser zawsze przywodzi mi na myśl smak dzieciństwa: śliwki w czekoladzie. Z błonnikiem deser ten byłby pewnie jeszcze zdrowszy. :) http://relishmeals.blogspot.de/2012/10/83-thursday-orikszowa-czekosliwka.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodałabym błonnik kawowy do placuszków dyniowych http://kobiecemysli.pl/artykul/661/placuszki_dyniowe.html Są fenomenalne a błonnik sprawiłby że były by jeszcze zdrowsze! - Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro o dietach mowa to z pewnością byłaby to moja ulubiona przekąska: jogurt naturalny + tabletka słodziku + błonnik w zastępstwie kakao, całość udekorowana pyszną domową granolą kawową lub orzechową :-)

    ==================

    Pozdrawiam!
    jaakis@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. myślę, że skusiłabym się go jeszcze dodać do racuszków jabłkowych nadziewanych czekoladą :http://kobiecemysli.pl/artykul/581/racuszki_jablkowe_nadziewane_czekolada.html i kakaowych muffinek z truskawkami: http://kobiecemysli.pl/artykul/499/kakaowe_muffinki_z_truskawkami.html - KObiecemysli.pl Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. najchętniej wykorzystałabym taki błonnik do ciasta czekoladowego http://www.zapachykuchni.blogspot.com/2012/11/ciasto-czekoladowe-z-brzoskwiniami.html żeby bez wyrzutów sumienia pałaszować kolejne porcje:)
    ale nie tylko do ciasta, uwielbiam również kakao, słodkie z tłustym mlekiem :) więc może chociaż ten błonnik by mnie uratował ;)
    Błonniku ty mój błonniku
    zalet masz bez liku
    z Tobą każde zjem słodycze
    i kalorii nie policzę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po pierwsze-owsianka. Same płatki owsiane to masa błonnika, a co dopiero, gdy doda się go oddzielnie. Uwielbiam owsiankę w każdej postaci tak jak inne papki, więc na pewno ta też by mi zasmakowała. No i z chęcią spróbowałabym samego błonnika, bo nigdy nie miałam okazji, a kakaowy jest na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki błonnik najchętniej wykorzystałabym do czekoladowego ciasta otrębowego http://img819.imageshack.us/img819/1217/otrbowe.jpg
    http://img24.imageshack.us/img24/8876/otrboweii.jpg

    a także Wegańskiego czekoladowego ciasta z masłem orzechowych http://img24.imageshack.us/img24/6664/czekoladoworzechowe.jpg

    http://img19.imageshack.us/img19/4990/czekoladowoorzechowe.jpg

    Dzięki temu dodatkowi były by one nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze, bardziej czekoladowe i wyjątkowe. Nadał by on im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dzięki błonnikowy wypieki te kusiły by swoim wyglądem, aromatem, smakiem..... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie spotkałam się jeszcze z błonnikiem kakaowym. Wydaje się być idealnym dodatkiem do wszystkiego na "słodko" a przy okazji dałby świadomość, że je się troszkę zdrowiej i trzyma linię ;)
    Tutaj gorąca czekolada z odrobiną chili :

    http://patitolubi.blogspot.com/2012/02/20c.html

    zamiast dodawać do mleka kakao i czekoladę dosypałabym właśnie błonnik kakaowy. Świetna alternatywa. Na dworze coraz chłodniej trzeba się jakoś rozgrzać ;)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  11. Idą święta. To znak by upiec aromatyczne pierniczki. Czas by aromat przypraw korzennych w towarzystwie skórki pomarańczowej połączył się z żywicznym zapachem choinki i przywołał św. Mikołaja, przyniósł radość i szczęście wokół. Do tych właśnie pierniczków dodałabym błonnik a potem obdarowała nimi rodzinę i przyjaciół :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja błonnik kakaowy zjadłabym dodając go do pokrojonych pomarańczy bądź klementynek. Zdrowa lekka i pyszna przekąska:) Jeżeli chodzi o deser do dodałabym go jako posypka do kremu do muffinek. A bardziej obiadowo to do farszu klusek leniwych by były bardziej wartościowe i żeby obalić mit że kluski tuczą:))) Ale jeżeli miałabym wybierać to zdecydowanie częściej polecałabym błonnik kakaowy na "surowo" bo wtedy ma on największą wartość. Jak wiadomo każda obróbka termiczna powoli zabija błonnik w pożywieniu. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. upiekłabym sobie ciasteczka do pracy!
    nie wiem czemu ale w pracy ogarnia mnie okropne łakomstwo!!! no i podjadam i podjadam a dupa rośnie!
    takie ciasteczka z tym kakaowym błonnikiem byłbyby cudowne!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Błonnik kakaowy? To brzmi ciekawie! I smacznie! :))
    Wykorzystałabym go z wielką chęcią do:
    leguminy kakaowej z kaszy manny, która nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na deser :) Jest delikatna i kremowa.
    (http://tastyy.blogspot.com/2012/11/135.html)
    kakaowego serniczka gryczanego - wspaniała, zdrowa alternatywa dla zwykłego sernika :) dodatek błonnika sprawiłby, że byłby on jeszcze zdrowszy!
    (http://tastyy.blogspot.com/2012/11/140.html)
    i do pieczonych placuszków kakaowych - w wersji mini torcik, ktoś bliski na pewno by się ucieszył z takiego dania :)
    (http://tastyy.blogspot.com/2012/10/89.html)

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję za zaproszenie do konkursu. Czytając o błonniku, pierwsze co pomyślałam, to że warto z nim zacząć dzień, tak aby od samego rana już działał. Więc dodałabym go do mojej, ostatnio ulubionej owsianki czekoladow0-kokosowej z granatem: http://kamila19851.blox.pl/2012/10/Czekoladowo-kokosowa-owsianka-z-granatem.html . Do tego, gdy mam ochotę na słodkości, serwuję sobie zdrowy a przepyszny koktajl, do którego błonnik idealnie by się komponował: http://kamila19851.blox.pl/2012/08/Koktajl-bananowo-czekoladowy.html . Ostatnią moją propozycją byłoby dodanie tego błonnika do babki, która już jest w znaczniej mierze zdrowa, a błonnik tylko by jeszcze tego zdrowia dodał: http://kamila19851.blox.pl/2012/10/Babka-z-duza-ilosciasmaku.html . Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki błonnik z chęcią sprawdziłabym muffinkach piernikowych http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/12/piernikowe-muffiny-z-zurawina-i.html albo w ciastku z mikrofali http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/07/ekspresowe-ciastko-z-mikrofali.html . Ciekawe jakby się spisał...? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. do muffinków to moja druga miłosc xD niestety zdjec nie mam bo talerzyk już jest pusty;-D

    OdpowiedzUsuń
  18. do wszystkich słodkich wypieków na Święta, w których zazwyczaj używam kakao: do kakaowych polew czekoladowych, do piernika z kakao, do kruchego spodu, do sernika królewskiego i ....

    OdpowiedzUsuń
  19. http://dzismamochotena.blox.pl/2012/06/Wiecej-Blonnika-cz1-i-KONKURS.html

    błonnika jeszcze nigdy nie używałam ale z chęcią wypróbuję.
    Z linku powyżej upatrzyłam przepis na muffiny kakaowe z rabarbarem i kruszonką propozycja nr 2.

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie spotkałam się nigdy wcześniej z kakaowym błonnikiem, a szkoda, bo dużo na tym tracę :) Tym bardziej, że stosunkowo często dodaję do moich wypieków kakao.
    Kakaowy błonnik świetnie sprawdziłby się w moich ciasteczkach bez pieczenia, w których dominuje smak kakao: http://crispybiscuits.blogspot.com/2012/10/ciasteczka-bez-pieczenia.html
    Dzięki błonnikowi moje "brownie w wersji light" byłoby jeszcze bardziej odchudzone: http://crispybiscuits.blogspot.com/2012/07/brownie-w-wersji-light.html, a muffinki z czekoladową owsianą kruszonką: http://crispybiscuits.blogspot.com/2012/10/muffinki-z-czekoladowa-owsiana.html nie potęgowałyby wyrzutów sumienia :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń