Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubelli
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1,5 kg jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki masła
Przepis:
Żółtka oddzielamy od białek. Do miski przesypujemy mąkę, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kosteczki oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon i mieszamy. Białka z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Po 30 minutach wyciągamy ciasto i dzielimy je na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część ścieramy na dużych oczkach i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy jabłka, na to ubite białka i posypujemy pozostałą częścią ciasta (również startą na grubych oczkach). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190C i pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ja to chyba jednak powinnam zrobić sobię kilka dni przerwy od tych pysznościxD
OdpowiedzUsuńpleśniak jest świetny!:)
OdpowiedzUsuńdaj kawałek, daj, daj! :D
OdpowiedzUsuń:D śmiało śmiało! nie krępujemy się :D
Usuńojj jakie to pyszne *.* poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńA właściwie czemu to się nazywa pleśniak ;D
OdpowiedzUsuńcholera wie za przeproszeniem :D może dlatego, że te białka są pod ciastem startym na tarce i daje taki efekt wizualny? :D
Usuńciasto bosko wygląda
OdpowiedzUsuńciasta z jabłkami to pod każda postacią niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńPleśniak jest pyszny w każdej wersji owocowej. :)
OdpowiedzUsuńmoje ukochane ciasto:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam mniam
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych ciast:)
pysznie wygląda
moja babcia od zawsze chyba piecze takie ciasto co druga niedziele. nikomu sie jeszcze nie znudzilo i wiem jakie jest pyszne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpleśniak jadłam może ze dwa razy w życiu i taaak....ma coś w sobie;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pleśniaka, z jabłkami nie jadłam ale jestem przekonana że by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńPrawie jak szarlotka ;D
OdpowiedzUsuńJabłkowego pleśniaka jeszcze nie jadłam ale chętnie się skuszę;)!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje. Drugie zdjęcie od góry zjadłabym razem z monitorem ;)
OdpowiedzUsuńpleśniaka jeszcze nie jadłam , smakuje jak szarlotka?
OdpowiedzUsuńbardzo podobnie :)
Usuńzawsze mnie bawiła ta nazwa :) ale wygląda pysznie to ciasto!
OdpowiedzUsuńOj ale u Ciebie pysznie, aż w brzuszku zaburczało!
OdpowiedzUsuńPleśniak, dobry i łatwy :)
OdpowiedzUsuńwpraszam się na kawałek :-D
OdpowiedzUsuńkocham pleśniaka, ale z jabłkami to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń