niedziela, 21 października 2012

Pleśniak jabłkowy

Składniki:

4 jajka
2 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubelli
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1,5 kg jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki masła
Przepis:
Żółtka oddzielamy od białek. Do miski przesypujemy mąkę, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kosteczki oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon i mieszamy. Białka z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Po 30 minutach wyciągamy ciasto i dzielimy je na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część ścieramy na dużych oczkach i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy jabłka, na to ubite białka i posypujemy pozostałą częścią ciasta (również startą na grubych oczkach). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190C i pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.








Ciasto, ciasteczko z owocami sezonowymi! KONKURS!

25 komentarzy:

  1. Ja to chyba jednak powinnam zrobić sobię kilka dni przerwy od tych pysznościxD

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj jakie to pyszne *.* poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A właściwie czemu to się nazywa pleśniak ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cholera wie za przeproszeniem :D może dlatego, że te białka są pod ciastem startym na tarce i daje taki efekt wizualny? :D

      Usuń
  4. ciasta z jabłkami to pod każda postacią niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pleśniak jest pyszny w każdej wersji owocowej. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam mniam mniam
    jedno z moich ulubionych ciast:)
    pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. moja babcia od zawsze chyba piecze takie ciasto co druga niedziele. nikomu sie jeszcze nie znudzilo i wiem jakie jest pyszne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. pleśniak jadłam może ze dwa razy w życiu i taaak....ma coś w sobie;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pleśniaka, z jabłkami nie jadłam ale jestem przekonana że by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jabłkowego pleśniaka jeszcze nie jadłam ale chętnie się skuszę;)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie się prezentuje. Drugie zdjęcie od góry zjadłabym razem z monitorem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. pleśniaka jeszcze nie jadłam , smakuje jak szarlotka?

    OdpowiedzUsuń
  13. zawsze mnie bawiła ta nazwa :) ale wygląda pysznie to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj ale u Ciebie pysznie, aż w brzuszku zaburczało!

    OdpowiedzUsuń
  15. kocham pleśniaka, ale z jabłkami to jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń