4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
4 łyżki otrębów pszennych
4 łyżki śmietany 18%
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
50ml mleka
4 łyżeczki błonnika marchwiowego
1/2 papryki żółtej
1/2 pomidora
1/2 krążka sera pleśniowego lekkiego
Sól, oregano
Oliwa z oliwek do smażenia
Przepis:
Płatki i otręby mieszamy ze śmietaną i odstawiamy na 5-10 minut. Paprykę, pomidora oraz ser kroimy w drobną kostkę. Następnie do płatków dodajemy błonnik razem z jajkiem, oliwą i mlekiem. Ciasto doprawiamy i dokładnie wszystko mieszamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i nakładamy po ok. 2 łyżki ciasta na jeden placuszek. Smażymy na rumiano z każdej strony.
fajowy pomysł:)
OdpowiedzUsuńod razu mam ochotę takie upiec:)
fajne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńpięknie przyrumienione ;) nic tylko wcinać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;))
Ale apetyczne! Też bym takie zrobiła, ale jak mój mąż słyszy otręby, to zawsze krzyczy, że "trocin jeść nie będzie" :) heheheh nie wie co traci!
OdpowiedzUsuńpyszne i zdrowe te placuszki , super !
OdpowiedzUsuńowsiane to moje ulubione! ale w wersji z warzywami nie próbowałam jeszcze :))
OdpowiedzUsuńLubię takie - zdrowe i smaczne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne :) Uwielbiam warzywne placuszki, ale takich nie robiłam. Obowiązkowo trzeba będzie spróbować :D
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne te placuszki, aż chce się jeść!!:)
OdpowiedzUsuńmmmmmm nie mam tylko w domu blonnika, moze zaryzykuje i zrobie bez ;) bo strasznie mnie kusza !
OdpowiedzUsuńkochana spróbuj naprawdę warto, błonnik możesz zastąpić np. mąką pełnoziarnistą lub pszenną :)
UsuńFajne placuchy. Przyjazne dla brzucha. :)
OdpowiedzUsuńsuper. chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńbardzo zdrowe placuszki!
OdpowiedzUsuńMam manie na podawanie placuszków z ketchupem :)
OdpowiedzUsuńZdrowe, cudownie wyglądające, pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńjeśli smakują tak jak wyglądają to muszą być pyszne. szukałam przepisu na takie placuszki i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń