niedziela, 14 października 2012

Ciasto bananowe z jagodami goji


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
4 banany
2 łyżki miodu spadziowego
2 łyżeczki błonnika marchwiowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki jagód goji
2 łyżki rodzynek
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
Przepis na ciasto:
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich wszystkie składniki i dokładnie mieszamy łyżką. Do keksówki wkładamy papier do pieczenia i nakładamy ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180C piekarniku przez 50 minut (ew. należy sprawdzić po 40 minutach patyczkiem jak wygląda wilgotność naszego ciasta). 







22 komentarze:

  1. ciasto wygląda apetycznie. Nigdy nie jadłam jagód goji - jaki mają mniej więcej smak?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś podobnego do rodzynek, tylko są twardsze i mają inny posmaczek :)

      Usuń
  2. bananowe ciasto kusi mnie już od tak bardzo dawna!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam ciasta z bananami w roli głównej.. :(
    A szkodaxD

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, a i chyba dosyć zdrowe, biorąc pod uwagę rodzaj mąki, błonnik i same jagody goji :) ekstra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jest na dodatek wszystkiego bardzo sycące :) jeden kawałek i można się porządnie najeść :)))

      Usuń
  5. świetne to ciasto! musi być pachnące i pyszne:) no i pewnie nadaje się do szkoły na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie! muszę upiec taki chlebek, tylko te jagody drogie, ale może znajdę jakąś dobrą promocyjną okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo kuszące jest to ciasto:-) A tych jagód nie miałam okazji nigdy spróbować, nawet ich nie widziałam nigdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ciężko je dostać i tak jak Tomek sugeruje, najlepiej zamówić je przez internet.

      Usuń
  8. Bananów jako takich nie lubię, ale w ciastach mi smakują :) Owoców goji nigdy nie miałem okazji próbować, muszę kiedyś kupić robiąc jakieś zakupy przez internet ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny ten chlebek/ Podoba mi szczególnie to, że jest bez cukru. Muszę tak zrobić : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Samo zdrowie w takiej przepysznej formie, świetne na jesienne poranki z kubkiem gorącego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dawno takiego ciacha nie jadłam , zapisuję przepis ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. Też robiłam podobny , rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  13. w końcu musze się zmobilizować i upiec bananowca, bo banany uwielbiam:)
    twoje ciacho wygląda idealnie! w moim wypadku nie skończyłoby się pewnie na jednym kawałku;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z jagodami goji sie nie spotkałam jeszcze. Ale twoje ciasto zachęca. Banana bread jadłam często na śniadanie w australii. Super smakuje kawałek zasmażony na maśle :)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam jagody goji :) dobry pomysł na takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  16. fajnie wygląda to ciacho ;) i jagody goji to najzdrowsze owoce ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ooo gdzie dostałaś jagody? Pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dostałam je w sklepie internetowym http://sklep.gillianmckeith.pl/

      Usuń