sobota, 10 września 2016

Ciastka marshmallow & corn flakes

Składniki na ok. 9 ciastek



Składniki:
125 g miękkiego masła 
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
200 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/5 łyżeczki sody
50 g corn flakes (klasyczne) marki Lubella
50 g czekoladowych kropelek
50 g mini marshmallow



Przepis:
Masło wraz z cukrem umieszczamy w mikserze i miksujemy ok. 3 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy jajko i miksujemy kolejne 5 minut. 
Po tym czasie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól - mieszamy całość do połączenia składników. Następnie dodajemy płatki corn flakes, mieszamy i dodajemy mini marshmallow - ponownie mieszamy. 
Tak przygotowane ciasto nakładamy na tackę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą np. łyżki do lodów, formujemy porcje ciasta i lekko je spłaszczamy. Ciasteczka owijamy folią spożywczą i chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce.
Po tym czasie, nagrzewamy piekarnik do 190C, wyciągamy ciastka z lodówki i układamy je na papierze do pieczenia w odległości minimum 7 cm od siebie. 

Ciastka pieczemy od 12 do 15 minut (należy obserwować kolor ciastek, ja piekłam równo 12 minut). Jeszcze ciepłe ciastka są lekko ciągnące (marshmallow), a po ostygnięciu nieco twardnieją.

Polecam wcinać ciacha z gorącym mlekiem lub do kawy! Dzięki dodaniu płatków corn flakes Lubelli ciastka są fantastycznie chrupiące. Smacznego!




18 komentarzy:

  1. Bardzo fajny blog.
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Porywam kilka bo wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasteczka, bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne ciacha, ja uwielbiam ciasteczka - to mnie relaksuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że te pianki mają żelatynę, bo pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle ze bez pianek tez bedą mega dobre ;)

      Usuń
  6. Fajowe ciasteczka, zrobię dzieciakom

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja. W wolnej chwili chętnie wypróbuje przepis. Czy cornflakes mogą być w wersji żytniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Klasyczne, pełnoziarniste i żytnie jak najbardziej bedą się nadawały :)

      Usuń
  8. Świetne ciacha. Pierwszy raz widzę takie z dodatkiem cornflakes:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich ciasteczek jeszcze nie widziałam;) Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe połączenie, gratuluje lekkości w kuchni, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Arcydzieło. Moje dzieci uwielbiają te ciastka. Dziękuję Ci kochana za przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne ciasteczka, bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*