sobota, 3 października 2015

Pumpkin spice cheesecake

Jest to zdecydowanie mój faworyt wśród serników :) Idealny na jesienne wieczory przy kakao!
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm.



Składniki:
600 g sera trzykrotnie mielonego (użyłam tego z Lidla)
200 g puree z dyni
1/2 szklanki brązowego cukru
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru mielonego

Spód:
200 g ciasteczek imbirowych
100 g masła

Przepis na spód:
Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem.

Przepis na masę serową:
Ser przekładamy do miski razem z puree z dyni, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier i przyprawy. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy.


Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik w otwartym piekarniku pozostawiamy jeszcze przez 15 minut, następnie wyciągamy go i pozostawiamy do w tortownicy całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie sernik wkładamy do lodówki na całą noc.






Jesienne Superfoods

13 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda! Wspaniale Tobie wyszedł! Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten kolor <3 Nie ma to ja sernik! On smakuje ze wszystkim pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamooo, to musi być wspaniałe! Zabieram kawałek...albo nie, od razu pół blaszki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały kolor! :) idealna wersja sernika na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bym chetnie zjadła kawałeczek do kubka kakao, narobiłaś mi ochoty na takie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny sernik, wspaniły kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały, kolory jesienie ale jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Trzeba przyznać, że wygląda naprawdę zacnie :) Pewnie też tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały serniczek. Po prostu kocham wszelkiego rodzaju dyniowe wypieki i ten imbirowy spód- pyszności!)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak z najlepszej, amerykańskiej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń