sobota, 10 października 2015

Pancakes z gruszkami

Są puszyste, delikatne i wspaniale nadają się na leniwe weekendowe śniadania :)

Z przepisu wychodzi ok. 10 pancakesów.


Składniki:
2 małe gruszki
1 jajko
100 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
2 łyki cukru brązowego
Szczypta cynamonu

Przepis:
Gruszki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte gruszki należy odsączyć. Dodajemy do nich jajko i mleko. Całość mieszamy do połączenia składników. W drugiej misce łączymy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon. Do przygotowanej mieszanki dodajemy pozostałe mokre składniki i mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy. Pancakesy smażymy na złoto z każdej strony na patelni bez tłuszczu.



12 komentarzy:

  1. Pyszne placuszki, idealne na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale puszyste! Takie najlepsze są według mnie z serkiem wiejskim - mniam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na jesienne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem plackożercą i zaczynam się ślinić na widok takich pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie i to bardzo, z gruszkami muszą smakować wyjątkowo

    OdpowiedzUsuń
  6. noo, to teraz wpadaj do mnie i zrób do mojej córze na śniadanie, ciotka ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wyglądają, a ta lejąca się jeszcze czekolada... Nieeeboo :}

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię pancakes, z gruszkami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam pyszne :) no a ta czekolada....kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń