poniedziałek, 9 lutego 2015

Pieczone żeberka

Składniki na 2 porcje.
Składniki:
0,6 kg żeberek ekstra mięsnych
1 cebula
1 łyżka sosu worcestershire
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki przecieru pomidorowego (lub ketchupu)

1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka syropu klonowego
Szczypta suszonego chili
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek do smażenia


Przepis:
Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym). Następnie nacieramy mięso solą i pieprzem i smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Następnie usmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na oliwie, na której smażyły się żeberka, smażymy drobno posiekaną cebulę na złoto. Po usmażeniu cebuli, przekładamy ją na żeberka. W miseczce przygotowujemy glazurę, mieszamy miód, syrop klonowy, sos sojowy, sos worcestershire, przecier pomidorowy i chilli. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i nakładamy go na żeberka. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 110-130 minut. W połowie czasu pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę i ewentualnie polewamy całość odrobiną wody.



11 komentarzy: