piątek, 6 lutego 2015

Gulab Jamun - indyjskie pączki

Będąc w indyjskiej restauracji spróbowałam deseru o nazwie "Gulab Jamun".
Zapragnęłam zrobić sobie taki sam deser w domowym zaciszu. Wyszło pysznie!

Przepis ten to zlepek różnych zasłyszanych składników. Po zaciągnięciu rady jednego z zaprzyjaźnionego hindusa, dowiedziałam się, że oni w ogóle nie trudzą się robieniem gulab jamun, tylko kupują gotowe ;)
Jeśli macie dostęp do oryginalnych indyjskich specjałów jak masło ghee, semolina lub maida to warto je wykorzystać - gulab jamun mogą wtedy wyjść jeszcze lepsze ;)
Sukcesywnie będę zdobywać ww. składniki i oczywiście powiem, czy była jakaś różnica! Mimo wszystko gulab jamun z mojego przepisu wyszły smakowite i gorąco je Wam polecam :)
Składniki:
120 g mleka w proszku
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
4 łyżki ciepłego mleka
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1/4 łyżeczki kardamonu
Olej do smażenia

Przepis na syrop:
Szklankę cukru przesypujemy do garnka, dodajemy wodę i mieszamy. Syrop doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kardamon, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i mieszamy. Ściągamy syrop z ognia.

Przepis na ciasto:
Do miseczki dodajemy mleko w proszku, mąkę, sodę oczyszczoną. Całość mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę rozpuszczonego masła, łyżkę soku z cytryny. Ciasto mieszamy za pomocą dłoni aż powstaną zbite grudki. Dodajemy do mieszanki ciepłego mleka i dalej mieszamy. Następnie zakrywamy ciasto miseczką i pozostawiam je na ok. 5 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki rolując ciasto między dłoniami. Należy maczać palce w rozpuszczonym maśle, aby ciasto nie kleiło się do dłoni.
W garnku rozgrzewamy olej do smażenia (oleju musi być sporo, tak aby gulab jamun mogły w nim swobodnie pływać). Temperatura nie może być zbyt wysoka, ponieważ gulaby mogą się nie usmażyć w środku. 
Smażymy je aż będą miały ładny brązowy kolor, należy je co chwilę obracać, tak aby dokładnie się usmażyły z każdej strony (proces smażenia jest podobny do smażenia mini pączków). Od razu po usmażeniu wrzucamy gulab jamun do przygotowanego wcześniej ciepłego syropu. Pozostawiamy je w syropie na ok. godzinę.
Po tym czasie zwiększą swoją objętość i są gotowe do pałaszowania. Podajemy je w towarzystwie syropu (jak na zdjęciach).




16 komentarzy:

  1. Uwielbiam kuchnię indyjską, musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak zanurzone w oleju ,ciekawe maleństwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodatek kardamonu sprytnie zmienił kolor syropu cukrowego i stąd takie złudzenie :)

      Usuń
  3. Pierwszy raz o takim czyms slyszę, napewno smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie słyszałam o takim deserze, ciekawa i pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie pysznie to wygląda (choć niepozornie) i bardzo mnie intryguje. Jutro wypróbuję Twój przepis :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna propozycja :) lubię indyjskie słodkości więc chętnie spróbuję :))
    kiedyś robilam indyjskie khaja - przepyszne, choć dość słodkie, bo też z syropem lub z cukrem pudrem... Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam zapytanko. Ile porcji przedstawionych na zdjęciu przewiduje ten przepis??

    OdpowiedzUsuń
  8. Z przepisu wyjdzie ok 15sztuk. Wszystko zależy od tego jak duże kulki uformujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł, wyglądają bardzo apetycznie, a sos z dodatkiem kardamonu musi byc super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jeszcze takich nie widziałam:)
    wyglądają fantastycznie i na pewno smakowały obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy się z nimi nie spotkałam, ale wyglądaja przepysznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam juz takie, kiedyś wpadłam gdzieś na ten przepis, ale nie wiedziałam że to indyjskie cudo. Mi bardzo smakowały, choć słodki ten syropek

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*