piątek, 12 września 2014

Sernik z musem malinowym

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm.


Składniki na spód:
200 g herbatników
150 g masła
Składniki na masę serową:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na mus:
250 g malin
2 łyżki cukru pudru


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Przepis na spód:
Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem.

Przepis na masę serową:
Ser przekładamy do miski, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy.

Przepis na mus:
Maliny myjemy i umieszczamy w melakserze. Całość miksujemy. Następnie uzyskany mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Po przetarciu dodajemy do musu cukier puder i całość mieszamy aż cukier się rozpuści. 
Na wierzch sernika nakładamy mus w postaci kropel, które przy pomocy wykałaczki rozmazujemy według własnej fantazji :)

Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15  minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik w otwartym piekarniku pozostawiamy jeszcze przez 15 minut, następnie wyciągamy go i pozostawiamy do w tortownicy całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie sernik wkładamy do lodówki na całą noc.




24 komentarze:

  1. Wwow! Jestem pełna podziwu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam serniki, no i maliny, jak dla mnie to połączenie idealne:)
    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wzorek na tym serniku jest tak piękny, że szkoda byłoby mi go zjadać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik? poproszę o wysyłkę, kocham, uwielbiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny sernik, a jak pysznie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszniutki ,ale na Philadelphi pewnie esy floresy wpadną mi do środka?Poradź ,proszę ,innego sera nie mam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety ciężko mi powiedzieć jak mus będzie zachowywał się na Philadelphi (nigdy z niego nie korzystałam).

      Usuń
  7. świetne wzorki się zrobiły z malin :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały! Piekłam kilkukrotnie bardzo podobny, zmieniałam tylko smak musu :) Świetnie pasuje jagodowy i wiśniowy! A sam sernik- poezja! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za podpowiedź! wiśniowy mus brzmi genialnie!

      Usuń
  9. Emcia!Taki sernik to prawdziwe cudo!Wyzwala we mnie nieodpartą chec rzucenia się na ekran!

    Pozdrawiam i miłego week!

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana wspaniały !!! Ten wierz prezentuje się tak pięknie :) ! Aż żal go pokroić...

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny wyszedł;) uwielbiam wzorki z wykałaczki.

    Cudowny Emcia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeśli smakuje chociaż w połowie tak jak wygląda to... poproszę dokładkę! :)

    OdpowiedzUsuń