środa, 25 czerwca 2014

Sałatka z kurczakiem i szpinakiem

Składniki na cztery porcje.


Do przepisu wykorzystałam Olej ze słonecznika, który otrzymałam od firmy Zielony Nurt
Firma działa w sektorze zdrowej żywności i zajmuje się tłoczeniem dziewiczych olejów na zimno, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze.
Nigdy wcześniej nie używałam tego oleju więc zanim dodałam go do sałatki, poczytałam o jego właściwościach :)
Olej ten możemy wykorzystać na wiele sposobów "niekulinarnych" np. można dodać go do kąpieli, użyć jako składnik maseczki do twarzy lub wykorzystać do olejowania włosów (na pewno wypróbuję!). W kulinariach bardzo często występuje jako dodatek do surówek i sałatek. Z racji tego, iż nie można go podgrzewać do temperatury powyżej 100C, postanowiłam wykorzystać go do sosu, który pasuje idealnie do kolorowej, wiosenno - letniej sałatki :)


Składniki:
100 g szpinaku baby
1 pierś kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (pikantnej)
1 papryka czerwona świeża
6 szt. rzodkiewek
1-2 ogórki gruntowe
Sos:
4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt
1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Sól, pieprz do smaku
Oliwa z oliwek o smażenia
Przepis:
Szpinak płuczemy i osuszamy. Pierś kurczaka nacieramy przyprawą i smażymy (w całości) na złoto z każdej strony. Po usmażeniu mięsa odstawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w kostkę i rzodkiewki w talarki. Przygotowujemy sos - łączymy olej ze słonecznika ze wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Następnie do szpinaku dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. 
Sałatkę podajemy najlepiej ze świeżym i chrupiącym pieczywem (ja polecam czosnkowe!)




12 komentarzy: