poniedziałek, 3 lutego 2014

Sernik z polewą kajmakową



Składniki na spód:
250 g maślanych herbatników czekoladowych
150 g masła
Składniki na masę serową:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
5 jajek
1 szklanka cukru
6 łyżek mąki pszennej
100 ml śmietanki 30%
Składniki na polewę:
1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowej
Przepis:
Herbatniki miksujemy za pomocą melaksera na "piasek" lub za pomocą wałka rozgniatamy je w woreczku. Masło roztapiamy w garnuszku i dodajemy do ciasteczek. Następnie przekładamy je do formy (26 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Formę wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz ser. Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy serowej dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując je do całkowitego połączenia. Na koniec dodajemy śmietankę kremówkę i również miksujemy. W osobnej misce umieszczamy wszystkie białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy aż będą sztywne. Następnie dodajemy je do masy serowej i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę serową przekładamy do formy ze spodem ciasteczkowym i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy sernik przez 90 minut. Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostygnięcia.
Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w misce z gorącą wodą (tak aby całkowicie przykryła puszkę) na ok. 15 minut. Następnie wyciągamy puszkę z wody, otwieramy i nakładamy ok. 1/2 zawartości na sernik. Następnie umieszczamy ciasto w lodówce na minimum godzinę. 

7 komentarzy:

  1. Ale musi być kaloryczny, ale za to pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba najlepsze wydanie sernika na świecie ! Mogę kawałeczek ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nooo, wyszedł Ci bajkowo, w sumie nie powinnam jadać takich cudów, ale co tam, mogłabym, kawałek...choć;p

    OdpowiedzUsuń
  4. te sernik woła: " zjedz mnie" :D wygląda przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń