środa, 5 lutego 2014

Przekąski z tortilli

Składniki na 4 porcje.




Składniki:
4 placki tortilli pszennych (można użyć smakowych)
150 g szynki w plasterkach (idealnie pasuje również salami lub mięso z wczorajszego obiadu, oczywiście odpowiednio rozdrobnione)
100 g - 200 g żółtego sera lub mozzarelli 
8 łyżek ketchupu
4 łyżki sosu chilli (lub innego ulubionego ostrego sosu) - można pominąć

Przepis:
Ser trzemy na grubych oczkach. Na placek tortilli nakładamy ketchup (2 łyżki) oraz sos chilli (1 łyżka), całość rozsmarowujemy na placku zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi placka. Następnie nakładamy plastry szynki (ok. 4-5 sztuk) i posypujemy garścią startego sera. Następnie placek zwijamy (dość ciasno) i kładziemy końcówką do spodu. Lekko przygniatamy. Tortillę kroimy na mniejsze części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i następnie zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10 minut.








9 komentarzy:

  1. Takie przekąski to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie przekąski, to ja lubię najbardziej:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko i pysznie, to lubię, został mi mały zapasik tortilli po tygodniu meksykańskim w lidlu, zrobię takie na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne przekąski. Brawo za przypomnienie tematu. Trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio robiłam wersję bardziej obiadową:) ta też do mnie trafia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie rollsy z tortilli. Jeszcze ten roztopiony ser w nich - muszą być obłędne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, ja też bardzo lubię tortillę na ciepło. Kiedyś podobne jedzenie dostarczył nam na szkolenie catering dla firm, muszę przyznać, że ich tortille też były przepyszne i bardzo sycące.

    OdpowiedzUsuń