poniedziałek, 20 stycznia 2014

Sałatka z zupek chińskich


Składniki:
2 opakowania zupek chińskich
2 szklanki wrzątku
2 piersi kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona świeża
3 ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
Sól, pieprz
Przepis:
Pierś kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut, do miękkości mięsa. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zupki chińskie kruszymy i przesypujemy do głębokiego naczynia, dodajemy jedno opakowanie przypraw (bez oleju) i zalewamy dwoma szklankami wrzątku. Przykrywamy naczynie z makaronem i odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie odcedzamy makaron i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w drobną kosteczkę. Do miski przesypujemy odcedzoną kukurydzę, paprykę, ogórki, kurczaka i dodajemy makaron. Całość dokładnie mieszamy dodając majonez oraz sól i pieprz do smaku.




9 komentarzy:

  1. Ubóstwiam tą sałatkę! Najlepsze, że można do niej dodawać, co tylko dusza zapragnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsza sałatka i najszybsza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś robiłam ją bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  4. często robię podobną:) uwielbiam! zamieniam tylko kurczaka na wędzonego łososia i dodaję pokrojone paluszki rybne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam ją dzisiaj jest rewelacyjna ^^ następne dwa dni też spędzę z Twoimi przepisami ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja proponuje ogorki kiszone zamiast konserwowych :) pyyycha

    OdpowiedzUsuń