piątek, 17 stycznia 2014

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie zwane też wiedeńskimi lub gniazdkami :)
Z przepisu wychodzi ok. 20 pączków 

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej 
4 jajka
60 g masła 
200 ml wody 
Olej do smażenia 
Lukier: 
1 szklanka cukru pudru 
3 łyżki wrzątku 
Przepis:
W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy naraz przesianą mąkę. Szybko i dokładnie mieszamy całość łyżką, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy ciasto dodając po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy (im większa tym lepsza).
Ciasto nakładamy na wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (8cm x 8 cm) poprzednio posmarowane olejem. Następnie smażymy pączki (wkładając je papierem do góry),tak aby nie dotykały dna garnka, na złoto z każdej strony. Pączki po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu, pączki lukrujemy.




7 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo smacznie:) świetnie Ci wyrosły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ apetycznie wyglądają ,,,

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pączki, są takie pyszne i piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam!:) a zwykłych z dzemem nie lubię:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepięknie! Hm.. szkoda, że tak późno toczytam, bo teraz nie będęmogła się uwolnic od pączkowych myśli!

    OdpowiedzUsuń