sobota, 25 stycznia 2014

Jajko w bułce




Składniki dla 1 osoby:
1 bułka
1 jajko
2 pieczarki
1/2 cebuli
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka startego żółtego sera
1 plaster szynki
Sól, pieprz
Przepis:
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki do momentu, w którym się zarumienią. Następnie odcinamy górę bułki i wydrążamy jej środek. W środku wydrążonej bułki rozsmarowujemy 1 łyżeczkę masła, nakładamy pieczarek z cebulką, dodajemy pokroją w kostkę szynkę i wbijamy jajko. Wierzch posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną bułkę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy przez ok. 15 minut (wszystko zależy jak mocno lubicie mieć ścięte jajko). Ok. 5 minut przed wyciągnięciem bułki wierzch posypujemy startym serem.


 

10 komentarzy:

  1. za mną od kilku dni chodzi takie jajeczko w bułeczce mmm, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, chodzi to za mną już drugi tydzień, muszę się ogarnąć i zrobić, przeca to pyszne jest!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie śniadanko:D i możliwe jest tyle wersji smakowych:D

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjna propozycja na śniadanie:) mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ze zwykłej bułki można wyczarować coś pysznego, idealnego na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń