piątek, 20 grudnia 2013

Makaron penne w sosie śmietanowo-pomidorowym


Składniki dla 3 osób:
250 g makaronu penne
2 piersi kurczaka
1 średnia cebula
6 dużych pieczarek
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
100 ml mleka
6 łyżek śmietany 18%
1 puszka pomidorów krojonych
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do zarumienienia. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do cebuli i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie piersi kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku i smażymy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Na osobnej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - całość szybko i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy mleka i śmietany, ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Do całości dodajemy pomidory i na małym ogniu gotujemy przez ok. 2 minuty i doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy pierś z warzywami i polewamy nim makaron.






2 komentarze: