środa, 24 lipca 2013

Chałka z kruszonką

Składniki na zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki
1/3 szklanki ciepłego mleka
Składniki na ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
1/3 szklanki ciepłej wody
50 g masła
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania chałki
Przepis na zaczyn:
Do miski przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, mąkę oraz ciepłe mleko. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 15 minut (na naszym zaczynie muszą powstać bąbelki i musi on zwiększyć swoją objętość).
Przepis na ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone masło, cukier, sól, jajko, ciepłą wodę oraz gotowy zaczyn. Całość zagniatamy, tak aby ciasto było gładkie. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę i pozostawiamy w misce, którą przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na ok. 50 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Musimy je ponownie zagnieść i podzielić na trzy identyczne wałeczki (im wałeczki dłuższe tym dłuższa i węższa będzie nasza chałka). Z wałeczków zaplatamy warkocz, a jego końce zawijamy pod spód naszej chałki. Chałkę pozostawiamy jeszcze na 15 minut pod ściereczką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C. Chałkę umieszczamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Po wykonaniu tych czynności w osobnym garnuszku przygotowujemy kruszonkę - rozpuszczone masło wraz z cukrem i mąką mieszamy łyżką, do połączenia wszystkich składników aż powstaną grudki. Kruszonką posypujemy wierzch chałki. Tak przygotowaną chałkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 25 minut.




15 komentarzy:

  1. Do takiej chałki już niczego nie potrzebuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pycha, jeszcze kakao i nic więcej nie potrzeba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak chałka + kakao to mój idealny zestaw!

      Usuń
  3. najlepsza na świecie, uwielbiam chałkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowa chałka to jest to:) ja do swojej się już tyle czasu przymierzam, że wstyd:P

    OdpowiedzUsuń
  5. a do tego masełeczko i miodzik... uwielbiam ..

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto drożowe to moja specjalność )

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham domową chałeczkę:)cudnie ci wyszła:) będę musiała sama znowu upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mhmm i osełka do tego i ciepła kawa..;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie robiłam.... ale narobiłaś mi apetytu...:)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale chala! Do tego kubek zbozowki i jestem szczesliwym czlowiekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wczoraj myślałam o chałce, żeby zrobić:) ale sobie popatrzę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham chałwy,mmm do tego masełko i cukier.Jak to mówili w filmie "Kogiel Mogiel" pyszota ;D Emciak Twoje kolczyki już są gotowe .Jutro je wystawie to rzucisz okiem.Niestety wyjeżdżam na tydzień i będe miała opóźnienia z wysyłkami ;<

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale bym zjadła taka pyszna chałeczkę! Mhmm...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*