sobota, 18 maja 2013

Sernik z bakaliami


Składniki na masę serową:
1 kg sera twarogowego (3-krotnie mielonego)
6 sztuk jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
6 łyżek mąki
100 g śmietanki kremówki 36%
Składniki na spód:
200 g ciasteczek musli
150 g masła
Bakalie:
5 łyżek rodzynek
5 łyżek kruszonych orzechów włoskich
Przepis na spód:
Ciasteczka lekko kruszymy i umieszczamy w melakserze - rozdrabniamy na "piasek" (w przypadku braku melaksera ciasteczka najlepiej umieścić w woreczku i wałkować aż do uzyskania mączki). W garnuszku rozpuszczamy masło i przelewamy je do zmielonych ciasteczek. Całość dokładnie mieszamy. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy spód ciasteczkowy i dokładnie rozprowadzamy go po całej blaszce. Formę wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
Przepis na masę serową:
Piekarnik nagrzewamy do 170C. Ser przekładamy do miski, mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy do sera razem z cukrem. Całość miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia składników. Następnie wbijamy jedno jajko, miksujemy przez minutę i wbijamy kolejne. Postępujemy tak aż do wyczerpania jajek. Następnie do masy serowej dodajemy śmietankę kremówkę wraz z rodzynkami i orzechami i miksujemy jeszcze przez chwilę na małych obrotach. Masę przekładamy do formy ze spodem ciasteczkowym (w razie konieczności wyrównujemy wierzch sernika łyżką). Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy przez 90 minut.
Po tym czasie sernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.






16 komentarzy:

  1. Sernik wygląda bardzo apetycznie :) Aż mam ochotę na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. serniczek idealny:) takie właśnie lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik o wiele bardziej wolę bez bakali, ale tak też jest pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna klasyka:) ja do środka jeszcze budyń dodaję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym duży kawałek tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczek niesamowity :) musi być strasznie puszysty

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem zachwycona. Bardzo ładnie wygląda na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pyszności:) wygląda wyśmienicie:) tylko skosztować:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne uwielbiam bakalie

    OdpowiedzUsuń